Konzumacija puna blagodati za naš organizam: Zašto bismo češće trebali jesti paprike?
Paprike su raširene po cijelom svijetu i svim njegovim kuhinjama, ali nisu samo ukusna nego i vrlo hranjiva i zdrava namirnica.
Paprike volimo u salati, punjene, pečene i zapravo, na baš svaki način. Dolaze u nekoliko boja i oblika, a svjetske su kuhinje dosad smislile bezbroj načina da od njih izvuku najviše, s čime ih kombinirati i kako im još više naglasiti prirodni okus.
Paprike su niskokalorične, ali su zato bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima, pa je njihova konzumacija puna blagodati za naš organizam. Možda i niste znali za šta je sve dobro ovo šareno povrće – pa provjerite u nastavku.
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
Paprike su bogate željezom, ali i vitaminom C, koji pospješuje apsorpciju željeza, pa su zato sjajan saveznik u prevenciji anemije uzrokovane nedostatkom željeza, kojoj su naročito sklona djeca, žene u reproduktivnoj dobi i trudnice.
Prepune su antioksidansa, uključujući vitamine A i C, beta-karoten i fenolne spojeve. Ti antioksidansi mogu pomoći u sprječavanju upalnih stanja poput nekih vrsta raka, kardiovaskularnih bolesti i neuroloških poremećaja. Najveću antioksidativnu aktivnost ima žuta paprika.
Paprike sadrže vitamin C, beta-kriptoksantin, kvercetin i luteolin koji imaju protuupalna svojstva. Oni mogu pomoći ublažiti simptome i kroničnu nelagodu kod upala povezanih s artritisom, zbog čega je paprika na popisu hrane koju bi oboljeli oboljeli od artritisa trebali često jesti, piše Punkufer.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.