Koliko dugo bi dijete trebalo spavati s roditeljima u istoj sobi?

0
Radiosarajevo.ba
Koliko dugo bi dijete trebalo spavati s roditeljima u istoj sobi?
Foto: Pexels / Do kad beba treba biti u sobi s roditeljima?

Mišljenja i preporuke oko dijeljenja kreveta uvijek su bila podijeljena. I to ne samo među roditeljima, nego i među stručnjacima.

Iako ne postoji jedan "najbolji" način da se beba uspava, postoje "pravi" načini koji osiguravaju njihovu sigurnost dok spavaju. Jedan od tih načina je dijeljenje sobe s novorođenčetom.

Koliko dugo bi dijete trebalo spavati u sobi s roditeljima?

Američka akademija za pedijatriju (AAP) preporučuje da bebe dijele sobu s roditeljima barem do šestog mjeseca života, ali treba naglasiti kako beba mora spavati u svom krevetiću ili kolijevci, a ne u istom krevetu s roditeljima, piše Parents, navodi Miss7mama. Istraživanja pokazuju da dijeljenje sobe može smanjiti rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS) za polovinu u usporedbi s drugim načinima spavanja.

Ramo Isak ismijao Nešića: 'Nenad je čovjek koji je naučio voziti se nekvalitetnim putevima'

Ramo Isak ismijao Nešića: 'Nenad je čovjek koji je naučio voziti se nekvalitetnim putevima'

Evo i zašto:

  • Bolja mogućnost roditelja da primijete ako je beba u opasnosti
  • Lakše dojenje
  • Pozadinske buke koja može spriječiti bebu da upadne u previše dubok san.

Opasnosti dijeljenja kreveta

Međutim, treba biti oprezan s dijeljenjem kreveta, jer to može biti opasno. Rizici uključuju gušenje, zaglavljivanje između madraca i namještaja ili stranica kreveta....

Deset stvari koje babice žele da trudnice prestanu raditi

Deset stvari koje babice žele da trudnice prestanu raditi

Najsigurnije mjesto za spavanje bebe, bilo da dijeli sobu s roditeljima ili ne, je u krevetiću ili kolijevci s čvrstim madracem. U krevetiću ne bi trebalo biti nikakvih mekanih dodataka poput jastuka ili pokrivača.

Kada beba napuni šest mjeseci, možete razmisliti o premještanju u vlastitu sobu. Nekim bebama to može pomoći da bolje spavaju. Studije pokazuju da devetomjesečne bebe koje spavaju u sobama s roditeljima imaju u prosjeku 40 minuta manje sna nego one koje spavaju u vlastitim sobama.

Ako odlučite premjestiti bebu u drugu sobu, važno je pridržavati se smjernica za sigurno spavanje, kao što su spavanje na leđima, izbjegavanje mekanih predmeta u krevetiću i održavanje optimalne temperature prostorije. Ako beba ima poteškoća s prilagodbom, možete pokušati postepeno premještati krevetić bliže vratima, a zatim u njenu sobu, kako bi prijelaz bio manje stresan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije