Psihologinja savjetuje: "Ovako roditelji mogu zaslužiti poštovanje djece"

0
Radiosarajevo.ba
Psihologinja savjetuje: "Ovako roditelji mogu zaslužiti poštovanje djece"
Foto: Pexels / Mobiteli i tableti / Ilustracija

Svaki roditelj želi da ga djeca poštuju, ali ponekad nije lako znati kako to postići.

Psihologinja Shefali Tsabary otkrila je nekoliko jednostavnih savjeta koje roditelji mogu primijeniti kako bi stekli više poštovanja od svoje djece.

Poštovanje djece dobiva se ponašanjem koje pokazuje ljubav i odgovornost. Svakodnevne male navike mogu značajno utjecati na to kako djeca gledaju na roditelje i koliko ih poštuju.

Pogledajte kako pauk diže Porsche u jednoj od najprometnijih ulica u Sarajevu

Pogledajte kako pauk diže Porsche u jednoj od najprometnijih ulica u Sarajevu

Evo nekoliko navika koje je istaknula:

Dosljedno postavljanje i provođenje pravila

Roditelji trebaju biti dosljedni u pravilima i obećanjima. Na primjer, ako kažu da se mobitel isključuje u šest sati, ne smiju mijenjati tu granicu. Djeca trebaju vidjeti dosljednost da bi poštovala pravila i obaveze svojih roditelja. Ovo stvara osjećaj sigurnosti i potiče poštovanje.

Priznavanje vlastitih grešaka

Roditelji često izbjegavaju priznati svoje greške, ali važno je da djeca vide da niko nije savršen. Priznavanje grešaka uči djecu iskrenosti i odgovornosti, što zaslužuje njihovo poštovanje.

Provođenje kvalitetnog vremena s djecom

U užurbanom životu, važno je izdvojiti vrijeme za aktivnosti koje djeca vole. Ovo pokazuje da roditelji cijene vrijeme provedeno s djecom, što gradi temelj povezanosti i poštovanja.

Dr. Shefali naglašava da ove svakodnevne navike mogu pomoći roditeljima kako bi stvorili odnos s djecom temeljen na poštovanju, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije