Stručnjak odgovara / Koliko često treba mijenjati peškire?

15. 02. 2020. u 08:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Peškiri koje svakodnevno koristimo plodno su tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija i gljivica, na njima se skupljaju mrtve ćelije kože, sluz, fekalni i urinarni sekret i brojne druge klice iz kupaonice, uključujući i kapljice iz wc šolje, što je sasvim dovoljno za razmišljanje o učestalosti njihovog mijenjanja, odnosno pranja.

Iako vam većina klica neće naštetiti, jer su sa vašeg tijela, treba razmisliti o činjenici da se one vrlo brzo razmnožavaju, posebno na vlažnoj podlozi, prenosi portal Stil. Dakle, koliko često treba da mijenjate peškire?

"To zavisi od toga za šta ih koristite. Ako je riječ o peškirima za tijelo koje uspjevate da osušite u potpunosti, na primjer na radijatoru, ne više od tri puta", rekao je za Tech Insider patolog i mikrobiolog Philip Tierno s njujorškog University School of Medicine.

"Male peškire koje koristite za brisanje ruku, trebali biste prati češće. Lakše se zaprljaju, jer ih koristimo nekoliko puta dnevno, pa ih treba mijenjati svaki dan. Ako se iz peškira širi neprijatan miris, to je znak da su se na njemu razmnožili mikrobi i da ga treba oprati", doda je Tierno.

Objašnjava da su peškiri idealno mjesto za razmnožavanje bakterija, jer sadrže niz pogodnih uslova za njihov rast: vodu, visoku temperaturu, kisik, hranu i neutralan pH faktor, a ljudsko je tijelo je idealan proizvođač dobrih uslova za življenje mikroba. Kada osušite vlagu sa tijela, odumrle ćelije kože koje žive na njenoj površini ostaju na peškiru. One su idealna "hrana" mikrobima koje vlaga stvara vodom i neutralnim pH faktorom.

Posebne peškire za lice treba mijenjati podjednako često kao peškire za tijelo, a to znači tri puta prije ponovnog pranja, jer mogu sadržati tragove šminke, losiona ili ulja, a njime prelazite po očima i usnama.

Posebnu pažnju treba da posvetite pranju peškira ukoliko neko u domaćinstvu ima prehladu ili gripu. Tokom pranja u veš mašini treba odabrati program s najvećom temperaturom vode, jer se samo tako uništavaju klice i bakterije.

Tierno podsjeća i na to da se podrazumijeva da svaki ukućanin u kupatilu ima svoj set peškira - za ruke, tijelo i lice i na to da dvije ili više osoba nikako ne smiju dijeliti isti peškir, prenosi portal Stil.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA