Dio tijela koji mnogi zaborave oprati tokom tuširanje krije veliki broj bakterija

Radiosarajevo.ba
Dio tijela koji mnogi zaborave oprati tokom tuširanje krije veliki broj bakterija
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nezavisno od toga da li se tuširašte ujutro ili uveče, vjerovatno spadate u ljude koji ne operu dobro jedan mali dio tijela. A naučnici su upravo na tom dijelu prije nekoliko godina pronašli 1458 vrsta bakterija koje su do tada bile potpuno nepoznate! Za vrijeme istraživanja su pronašli kod 60 učesnika čak 2368 različitih vrsta bakterija. Dakle, još jedan razlog više da obratimo pažnju na to mjesto, piše 24sata.hr.

Naime, za vrijeme tuširanja često zaboravimo na naš pupak. Međutim, u toj maloj tačci našeg tijela, trebali bismo pridavati više pažnje. Osim bakterija, tamo se skupljaju i dlačice tkanine. Georg Štajnhauzer, naučnik sa Atomskog instituta Tehničkog univerziteta u Beču, istraživao je tri godine zašto se u pupku sakupljaju dlačice. Otkrio je da su krivac za to hrapava struktura dlačica oko pupka. One otrgnu niti sa odeće koju nosimo te je „odvedu“ u pupak.

Najbolji savjeti za čišćenje

U pravilu je dovoljno čišćenje vodom, blagim sapunom i rukama. Potom temeljno treba osušiti pupak. Zavisno od oblika, možete koristiti i štapić s vatom. Ako vam je koža pupka suva, onda je posle čišćenja možete namazati kokosovim uljem. Ako vam pupak neugodno miriše ili pocrveni, moguće je da se radi o upali. U tom slučaju treba potražiti pomoć dermatologa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije