Kolač koji miriše na djetinjstvo: Recept po starinski za 'zaliveni marcipan'

"Ovo je kolač moga djetinstva. Mama ga je često pravila, a mi uživali u jelu", jedan je od komentara na društvenim mrežama na recept koji je oduševio stotine balkanskih korisnika.
Riječ je o takozvanom 'zalivenom marcipanu', koji okusom i izgledom najviše podsjeća na bajaderu, a ne na marcipan. Danas donosimo recept po starinski za jednu od omiljenih slastica iz djetinjstva.
Sastojci:
Kora

Studenti se vratili na veliku scenu, a Mensur Bajramović poručuje: "Jaka Bosna treba ABA ligi"
- 3 jaja
- 200 g šećera
- 100 ml ulja
- 200 ml mlijeka
- Čaša (250 ml) brašna
- 100 g mljevenih oraha
- Prašak za pecivo
- Šolja (mala, za kafu) kisele vode
1. preliv (po volji)
- 120 ml vrhnja za šlag
- 120 g čokolade
2.preliv
- 300 ml mlijeka
- 125 g putera
- Čaša (250 ml) šećera
- 100 g čokolade
Priprema:
Umutiti sastojke za koru i izliti ih u kalup (24x24cm) te peći u rerni prethodno ugrijanoj na 180°C oko 30 minuta i onda smanjiti na oko 100 °C i peći još 10 minuta.
Zamutiti prvi preliv i toplog ga preliti po kolaču kojeg ste 'izbockali' viljuškom. Sačekati da sve upije i preliti preliv br. 2. Kolač je moguće napraviti i bez prvog preliva. Po želji na vrh dodati mljevene orahe.
To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.