Kokice vam ne ispadnu dobro? Evo u čemu griješite

Radiosarajevo.ba
Kokice vam ne ispadnu dobro? Evo u čemu griješite
Foto: Pixabay / Ilustracija

Kokice iz tave ili lonca uvijek su zdravija opcija od kupovnih ili onih iz mikrovalne.

No, nije rijetkost da ne ispadnu tako dobro kao one u kinu. Ovo su trikovi kojima ćete izbjeći deset najčešćih pogrešaka:

1. Kupili ste loš kukuruz

Zbog loše kvalitete ili skladištenja loš kukuruz kokičar može biti glavni krivac za neukusne gricalice. Stoga je dobro eksperimentirati s različitim brendovima dok ne pronađete onaj dobre kvalitete.

2. Imate pogrešan lonac ili tavu

Tava ili lonac debelog dna koje ravnomjerno provodi toplinu najbolji je izbor, a važno je i da njime možete jednostavno baratati.

3. Stavili ste premalo ulja

Žalosna je istina, ali bez ulja nema ni finih i mekih kokica. Iako su one pečene na vrućem zraku zdrave, nikada neće biti tako ukusne. Želite li da budu zdravije, kokice možete peći na maslinovu ulju, ali pazite da ne pojačate vatru previše jer ima nižu tačku dimljenja.

U posudu srednje veličine dodajte 3 kašike ulja.

4. Prerano dodajete kukuruz

Da kokice ne zagore, ulje mora biti vruće, ali se ne smije dimiti. Kako biste znali da je dovoljno vruće, ulijte ulje u posudu i ubacite tri zrna. Tek kad se raspuknu dodajte ostatak.

5. Ne tresete dovoljno tavu

Kako kokice ne bi zagorjele, tavu ili lonac treba žustro protresti svakih nekoliko trenutaka.

6. Ne puštate paru da izađe

Ima li previše pare u loncu, kokice će biti žilave. Stoga se uz protresanje savjetuje da pažljivo podignete poklopac na jednoj strani. Trenutak ili dva bit će dovoljno da para izađe, a zatim ga brzo spustite.

7. Preslaba vatra

Vatra za kokice treba biti jaka, ali kako kukuruz ne bi počeo zagarati, osim protresanja posude povremeno je možete maknuti s vatre ili protresti u zraku iznad ringa. Baš kao što je slučaj s prženjem luka, tako i s kokicama možete procijeniti treba li smanjiti ili pojačati vatru.

8. Predugo ih pečete

Nakon što se pucketanje prorijedi, počnite brojati do pet. Ako niti jedna kokica ne zapucketa dok brojite, možete ih izvaditi. 

9. Držite ih poklopljenima

Kokice nakon pečenja odmah izvadite iz lonca ili tave u posudu jer ostanu li poklopljene, mogle bi se stvrdnuti i poprimiti neprivlačan miris.

10. Premalo ste ih posolili

Kokice nakon pečenja posolite i promiješajte rukama ili protresite posudu, piše Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije