Koji je najnezdraviji način pripreme jaja - više štete nego koristi

0
Radiosarajevo.ba
Koji je najnezdraviji način pripreme jaja - više štete nego koristi
FOTO: Pixabay / Jaja

Bjelanjci su nevjerojatan vegetarijanski izvor bjelančevina, a žumanjci su puni vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, kolin i lutein, kaže dijetetičarka Lindsay Wengler.

No kako bi dobili najbolje od jaja, treba pripaziti na koji ih način pripremate. Iako ne postoji 'pogrešan' način pripreme jaja, neke metode nisu toliko zdrave kao druge.

Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu kako je definitivno najnezdraviji način pripreme jaja prženje na puno ulja i na jakoj vatri.

S time se slaže i hrvatska nutricionistica Sandra Marić Bulat.

"Sirova jaja su najopasnija, sirovi bjelanjak teže se probavlja zbog prisutnog avidina i na taj način su teško probavljiva. Osim toga, velika je mogućnost od trovanja salmonelom. Najbolji izbor pripreme su poširana ili kuhana jaja. Pečenjem unosimo veću količinu nepotrebnih masnoća, ali prilikom pripreme dovoljno je tavu kistom premazati uljem kako bi dobili niskokaloričan obrok. S malo masnoća veća je iskoristivost A, D i E vitamina iz jaja. Svakako treba izbjegavati pripremu pečenih jaja sa slaninom prilikom čega unosimo suvišne masti i sol", rekla je Marić Bulat za 24sata.hr.

"Ako pržite jaja na maslacu, možda ćete poništiti neke zdravstvene blagodati jaja. Jaja su prirodno bogata bjelančevinama i s malo zasićenih masnoća, ali čim smjesi dodate maslac, zasićena masnoća u vašem jelu raste. To je nešto što ne želimo, jer je prekomjerna zasićena masnoća u prehrani usko povezana sa srčanim bolestima", kaže i dijetetičarka Katherine Basbaum.

"Dijetalne smjernice za 2020-2025. predlažu da se unos zasićenih masnoća smanji na manje od 10 posto ukupnih kalorija dnevno. Korištenje zasićenih masti u pripremi jaja dodaje značajne kalorije jelu, kao i nezdravu masnoću koja je povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti", dodaje i dijetetičarka Tara Tomaino.

Tomaino dodaje da se ne morate čuvati samo maslaca, kokosovo ulje i mast od slanine također su loši, kao i kuhanje jaja u tepsiji ili quicheu koji sadrži velike količine zasićenih masnoća u obliku vrhnja ili sira. Korištenje tih sastojaka može umanjiti visoki nutritivni profil jaja. Od prženja jaja, nezdravije je jedino prženje jaja na jakoj vatri.

"Kuhanje na visokim temperaturama oksidira ulja, koja takva mogu potaknuti upalu u tijelu. Stoga treba koristiti ulja koja se dime tek na višim temperaturama, poput ulja avokada, kako bi se spriječila oksidacija", objašnjava dijetetičarka Rebecca Washuta.

Kako je najbolje pripremiti jaja?
"Pripremanje jaja s minimalno masnoća ili upotreba nezasićenih masti poput maslinovog ulja ili ulja avokada zdravija su alternativa. Jaja koja se kuhaju na tvrdo ili poširanje način su za pripremu jaja bez potrebe za dodatnom masnoćom", kaže Tomaino.

Osim kako ih kuhate, bitno je i s čim jedete jaja.

"Poslužite jaja s izdašnom porcijom povrća kako bi dobili dodatne nutrijente i vlakna. Tamno lisnato povrće poput kelja, špinata i rikole izvrstan je dodatak jajima, kao i povrće poput šparoga, brokule, paprike i luka - savjetuje Tomaino za Yahoo!Style.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije