Ključ je u prehrani: Šta treba jesti za jače i zdrave nokte?

0
Radiosarajevo.ba
Ključ je u prehrani: Šta treba jesti za jače i zdrave nokte?
Pixabay / Ilustracija

Najbolji lijek za bolje i jače nokte je ciljana prehrana, a mogu pomoći i prirodni pripravci, maske i kupke.

U nastavku pročitajte koje koje namirnice mogu poboljšate zdravlje vaših noktiju.

Svježa mrkva je odličan izvor beta-karotena, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin je ključan za zdravlje noktiju jer potiče rast i sprječava lomljivost.

Njemačka ekonomija će se ponovo smanjiti 2024. godine

Njemačka ekonomija će se ponovo smanjiti 2024. godine

Špinat je još jedna namirnica bogata vitaminima i mineralima, posebno željezom i vitaminima B skupine. Ovi nutrijenti jačaju nokte i poboljšavaju njihovu otpornost.

Proso je cjelovita žitarica koja sadrži visok nivo proteina i silicija, važnog minerala za jačanje noktiju. Uključivanje prosa u vašu prehranu može značajno doprinijeti njihovom zdravlju.

Grejp je bogat vitaminom C, koji je važan za proizvodnju kolagena. Kolagen pomaže održavanju čvrstoće noktiju, čineći ih manje podložnima lomljenju.

Pastrva je odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje pomažu u hidrataciji noktiju i kože. Ove zdrave masti također mogu smanjiti upalu, što dodatno doprinosi zdravlju noktiju.

Osim prehrane, razmislite o korištenju prirodnih maski i kupki za nokte. U kombinaciji s ovim hranjivim tvarima, vaši nokti će postati jači i zdraviji nego ikad.

Kupka za nokte

U zdjelicu stavite dvije do trikašike maslinova ulja (poznato sredstvo za jačanje i brži rast noktiju) i dodajte pet kapi limunova esencijalnog ulja. Čiste ruke, odnosno vrhove prstiju, umočite u ovu kupku i držite ih barem pet minuta. Nakon toga ne bacajte kupku - možete je iskoristiti i za njegu vlasišta, jer pomaže rast kvalitetnijih, debljih vlasi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije