Na koje zdravstvene probleme upućuju promjene na noktima? Doktori naveli nekoliko stvari

0
Radiosarajevo.ba
Na koje zdravstvene probleme upućuju promjene na noktima? Doktori naveli nekoliko stvari
Pixabay / Ilustracija

Kao student medicine, prvi susreti s povredama noktiju bili su mi pravi izazov. Prizor bolnih povreda noktiju često je bio težak za podnijeti. S vremenom sam shvatio da nokti mogu otkriti mnogo toga o zdravlju osobe, pa je važno obratiti pažnju na promjene u njihovom izgledu i teksturi.

Nokti na rukama i nogama, poput kose, produžetak su naše kože. Oni su sastavljeni od keratina, čvrstog materijala koji raste prema vrhu prsta i formira tvrdu ploču.

Kožica koja prekriva spoj između kože i nokta pruža dodatnu zaštitu od povreda i infekcija.

CIK donio odluku: Ovo su biračka mjesta u inostranstvu za Lokalne izbore 2024.

CIK donio odluku: Ovo su biračka mjesta u inostranstvu za Lokalne izbore 2024.

Promjene u obliku noktiju

Zdravi nokti trebali bi imati blagi konveksni luk bez udubljenja ili deformacija. S druge strane, koilonychia je stanje u kojem nokti postaju konkavni, ponekad formirajući centralno udubljenje dovoljno duboko da zadrži kap tekućine, slično kašičici. Takvi nokti obično izgledaju tanje i lako se lome.

Koilonychia može ukazivati na anemiju, stanje koje se javlja kada tijelo nema dovoljno crvenih krvnih stanica za prijenos kisika do tkiva.

To je često povezano s nedostatkom željeza, što može biti uzrokovano lošom prehranom, celijakijom ili rakom probavnog sistema. Posebno su ugroženi mehaničari i frizeri, koji zbog posla dolaze u kontakt s otapalima na bazi petroleja, što može pridonijeti razvoju ovog stanja.

Promjene boje noktiju

Nokti bi trebali biti ružičaste boje, što ukazuje na dobru prokrvljenost. Promjena boje nokta ili podloge može biti znak bolesti ili infekcije. Na primjer, žuti nokti mogu ukazivati na gljivičnu infekciju ili promjene uzrokovane kožnim bolestima poput psorijaze.

Leukonychia je medicinski izraz za bijele mrlje na noktima, koje mogu imati različite uzroke. U nekim slučajevima, bijele mrlje mogu biti znak trovanja teškim metalima poput olova ili arsena, što je problem u mnogim dijelovima svijeta zbog onečišćenja vode. Ako je cijeli nokat bijel, a zahvaćeni su i drugi nokti, to može ukazivati na manjak proteina u tijelu, što može biti povezano s bolestima jetre ili bubrega.

Manje bijele mrlje najčešće su posljedica traume od udarca, zaglavljivanja prsta u vratima, do previše entuzijastičnog manikiranja.

Tamne ljubičaste, plave ili crvene mrlje koje se mogu pojaviti nakon takvih povreda obično su znak subungvalnog hematoma, odnosno nakupljanja krvi ispod nokta. Iako se obično sami povlače, mogu izazvati infekciju ili odvajanje nokta.

Hitni pregledi noktiju

U hitnim medicinskim situacijama, doktori često pregledavaju nokte kako bi procijenili zasićenost krvi kisikom. Ova se mjera provodi pomoću pulsnog oksimetra, uređaja koji se postavlja na prst i mjeri količinu krvi koja prolazi kroz njega, pokazujući koliko kisika ulazi u krvotok.

Drugi test, kapilarni punjenje (CRT), uključuje pritisak na nokat ili vrh prsta na pet sekundi, nakon čega se promatra koliko brzo se boja vraća. Ako je vrijeme povratka duže od dvije sekunde, to može značiti dehidraciju, hladnoću ili lošu cirkulaciju.

Kada se zabrinuti zbog promjena na noktima

Postoji mnogo drugih problema s noktima, uključujući raspadanje, udubljenja, natečene nokte i crvene mrlje ispod njih. Ako primijetite bilo kakve promjene u boji ili obliku noktiju, preporučuje se konzultovati doktora. U slučaju ozbiljnih povreda noktiju, važno je pravilno se brinuti o njima kako biste spriječili komplikacije poput infekcija.

Lažni ili lakirani nokti mogu prikriti vidljive promjene, stoga pripazite na svoje nokte i obratite pažnju na ono što vam mogu reći o vašem zdravlju, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije