Klasik bosanske kuhinje: Kako napraviti fenomenalnu pitu od jabuka?

1
Radiosarajevo.ba
Klasik bosanske kuhinje: Kako napraviti fenomenalnu pitu od jabuka?
Foto: Coolinarika / Sipana pita od jabuka

Malo koje jelo budi toliko toplih uspomena kao pita od jabuka. Bilo da vas podsjeća na bakin dom, miris tek ispečenog kolača u jesen ili nedjeljno okupljanje porodice, ovaj klasik bosanske i šire kuhinje uvijek pronalazi put do trpeze i srca - riječ je o piti od jabuka.

U nastavku donosimo provjeren recept koji spaja jednostavnost pripreme i bogatstvo okusa – savršenu kombinaciju za svaku priliku.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mlake vode
  • 3 kašike ulja
  • Prstohvat soli
  • 1,5 kg jabuka (najbolje kiselkastih)
  • 100 g šećera (ili po ukusu)
  • 1 kašičica cimeta
  • Malo limunovog soka
  • Šaka oraha (po želji)
  • Kašika griza (za upijanje soka)
  • Malo ulja ili otopljenog putera

Priprema:

U velikoj posudi pomiješajte brašno, so, ulje i vodu. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Ostavite ga prekrivenog da odstoji barem 30 minuta, kako bi se lakše razvlačilo.

Brano iz Dubioze kolektiv za Radiosarajevo.ba: Imao sam potrebu da se oslobodim duhova i demona

Brano iz Dubioze kolektiv za Radiosarajevo.ba: Imao sam potrebu da se oslobodim duhova i demona

Jabuke ogulite i narendajte, dodajte šećer, cimet, limunov sok, orahe i griz. Sve dobro izmiješajte i ostavite nekoliko minuta da jabuke puste sok.

Tijesto razvucite na stolnjaku posutom brašnom u što tanji sloj. Premažite ga s malo ulja, rasporedite fil i pomoću stolnjaka pažljivo uvijte pitu. Režite na željenu dužinu i slažite u nauljenu tepsiju. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 °C oko 35-40 minuta, dok pita ne poprimi zlatno-smeđu boju.

Po želji, pospite pitu šećerom u prahu ili je poslužite s kuglom sladoleda od vanilije za poseban doživljaj. Ova pita je dokaz da jednostavni sastojci mogu stvoriti nezaboravne ukuse. Bez obzira pripremate li je za goste, porodicu ili samo za sebe, pita od jabuka ostaje desert kojem se uvijek vraćamo.

Savjet više: Ako nemate vremena za domaće tijesto, možete koristiti i gotove kore – samo prilagodite količinu fila i pažljivo ih složite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije