Ova proljetna biljka pomaže vašoj jetri: Donosimo jednostavan recept za njenu upotrebu

0
Radiosarajevo.ba
Ova proljetna biljka pomaže vašoj jetri: Donosimo jednostavan recept za njenu upotrebu
Foto: YouTube / Polje maslačaka

Proljeće je vrijeme kad cvjeta maslačak. Često šetamo i ne obraćamo pažnju na ovu biljku. Međutim maslačak je pravi pomagač kada je u pitanju vaše zdravlje.

Jedan od načina kako ga možete iskoristi je da napravite ukusan džem za regeneraciju ćelija jetre i čišćenje krvi.

Recept za džem od maslačka:

Otkinite 300 žutih cvjetova maslačka, zalijte hladnom vodom i ostavite da odstoji 24 sata. Sutradan maslačak dobro iscijedite i zalijte s pola litre tople prokuhane vode. Kuhajte 15-20 minuta, dodajte kilogram šećera i dva sitno isjeckana limuna (može i s korom), jednu kaščicu limuntosa i kuhajte još pet minuta.

Brano iz Dubioze kolektiv za Radiosarajevo.ba: Imao sam potrebu da se oslobodim duhova i demona

Brano iz Dubioze kolektiv za Radiosarajevo.ba: Imao sam potrebu da se oslobodim duhova i demona

Kada je džem dobio boju meda prestanite s kuhanjem. Sačekajte da se ohladi i procijedite kroz gazu ili cjediljku. Tu smjesu prokuhajte još dvije minute. Vas džem od maslačka je gotov.

Savjet:

Maslačak za džem skupljajte dalje od puteva. Džem od maslačka je najbolje uzimati ujutro na prazan želudac, rastvarajući ga u šoljici sa zelenim čajem. Na taj način će ovaj napitak djelovati na organizam protuupalno, tonizirajuće sredstvo koje čisti jetru od toksina i otrovnih materija, pa čak i uklanja radionuklide iz cijelog organizma i ima diuretičko djelovanje.

Džem od maslačka koristan je za prevenciju astme i bronhitisa. Potrebno je pojesti dvije velike kašike odjednom, ujutro. To daje vrlo pozitivan efekt. Na takvom ukusnom džemu vaša jetra će vam biti zahvalna, jer će uvijek biti čista i zdrava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije