Keksi koji se tope u ustima: Idealni za sve prilike, a jednostavni su za pripremu

1
Radiosarajevo.ba
Keksi koji se tope u ustima: Idealni za sve prilike, a jednostavni su za pripremu
Foto: Printscreen / Keksići

Ovi keksi koji se tope u ustima pravi su izbor za ljubitelje slatkiša koji traže jednostavan, ali ukusan desert.

Uz samo nekoliko osnovnih sastojaka, možete napraviti mekane, maslene kekse koji će očarati vaš svakodnevni užitak u kuhinji. Idealni su za sve prilike – bilo da se želite počastiti uz kafu ili pripremiti brz desert za iznenadne goste.

Pratite jednostavan recept i uživajte u divnom okusu domaćih keksića.

Poznato kada kreće isplata penzija za mjesec mart u FBiH

Poznato kada kreće isplata penzija za mjesec mart u FBiH

Keksi koji se tope u ustima

  • Vrijeme pripreme: 10 minuta
  • Vrijeme hlađenja: 30 minuta
  • Vrijeme pečenja: 15 minuta
  • Ukupno vrijeme: 55 minuta
  • Količina: 24 keksa

Sastojci

  • 1 šolja (226g) neslanog maslaca, omekšalog
  • ½ šolje (100g) prah šećera
  • 1 kašičica vanilin ekstrakta
  • 1 ¾ šolje (220g) običnog brašna
  • ¼ šolje (30g) kukuruznog škroba
  • ¼ kašičice soli
  • Po želji: Granulirani šećer za posipanje

Priprema 

  • Priprema tijesta

U posudi umutite maslac i prah šećer dok ne postanu lagani i pjenasti. Dodajte vanilu i dobro promiješajte.

  • Miješanje suhih sastojaka

Prosijte zajedno brašno, kukuruzni škrob i so. Postepeno dodajte ovu mješavinu u smjesu s maslacem i miješajte dok ne dobijete mekano tijesto.

  • Hlađenje tijesta

Oblikujte tijesto u valjak, umotajte ga u plastičnu foliju i stavite u frižider na najmanje 30 minuta.

  • Sjeckanje i pečenje

Zagrijte pećnicu na 160°C. Narežite tijesto na ploške debljine ½ inča i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 12–15 minuta, dok ivice ne postanu blago zlatne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije