Kažu da se od ovoga "baildiše": Recept za superukusno jelo neobičnog naziva
Naš današnji prijedlog za ručak je jelo od punjenih patlidžana, neobičnog imena – imam baildi – imam se onesvijestio (baildisao).
Miris i ukus ovih patlidžana ostavili su dramatičan utisak, a ime je ostalo do današnjih dana.
Sastojci:
- 1 kg patlidžana
- 4 glavice crnog luka
- 4 čehna bijelog luka
- 3 paradajza
- 2 dl soka od paradajza
- 2 dl maslinovog ulja
- so i biber
- prstohvat šećera
- prstohvat cimeta
- peršun i kopar
Priprema:
Patlidžane isjeći po dužini, pa kašikom odstraniti sjemenke. Posoliti i ostaviti da odstoji neko vrijeme. Za to vrijeme, na ulju propržiti isjeckan crni luk. Kada se luk istopi, dodati isjeckani bijeli luk i paradajz, začiniti peršunom i korpom. Dodati so, biber, malo šećera i cimeta. Po želji, dodati i malo ljute papričice.
Patlidžane isprati vodom, pa poredati u pleh. Napuniti ih pripremljenim nadjevom. Preliti maslinovim uljem i sokom od paradajza, pa peći u rerni oko 40 minuta, dok tečnost ne uvri. Prilikom serviranja, patližani se mogu posuti narendanim sirom, piše secanja.com.
Postoji i mesna verzija, u kojoj se u nadjev dodaje i mljeveno meso.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.