Kažu da se od ovoga "baildiše": Recept za superukusno jelo neobičnog naziva

Radiosarajevo.ba
Kažu da se od ovoga "baildiše": Recept za superukusno jelo neobičnog naziva
FOTO: Radiosarajevo.ba / Imam baildi

Naš današnji prijedlog za ručak je jelo od punjenih patlidžana, neobičnog imena – imam baildi – imam se onesvijestio (baildisao).

Miris i ukus ovih patlidžana ostavili su dramatičan utisak, a ime je ostalo do današnjih dana. 

Sastojci:

  • 1 kg patlidžana
  • 4 glavice crnog luka
  • 4 čehna bijelog luka
  • 3 paradajza
  • 2 dl soka od paradajza
  • 2 dl maslinovog ulja
  • so i biber
  • prstohvat šećera
  • prstohvat cimeta
  • peršun i kopar

Priprema:

Patlidžane isjeći po dužini, pa kašikom odstraniti sjemenke. Posoliti i ostaviti da odstoji neko vrijeme. Za to vrijeme, na ulju propržiti isjeckan crni luk. Kada se luk istopi, dodati isjeckani bijeli luk i paradajz, začiniti peršunom i korpom. Dodati so, biber, malo šećera i cimeta. Po želji, dodati i malo ljute papričice.

Patlidžane isprati vodom, pa poredati u pleh. Napuniti ih pripremljenim nadjevom. Preliti maslinovim uljem i sokom od paradajza, pa peći u rerni oko 40 minuta, dok tečnost ne uvri. Prilikom serviranja, patližani se mogu posuti narendanim sirom, piše secanja.com. 

Postoji i mesna verzija, u kojoj se u nadjev dodaje i mljeveno meso. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije