Kardiolog savjetuje: Izbjegavajte ove namirnice ako sebi mislite dobro

0
Radiosarajevo.ba
Kardiolog savjetuje: Izbjegavajte ove namirnice ako sebi mislite dobro
Foto: Pexels / Ilustracija / Obrok

Ako želite početi paziti što jedete, možda bi bilo dobro poslušati savjet stručnjaka.

Stručnjak za fitness može preporučiti pravu hranu za ravan trbuh, dok vas nutricionist može uputiti koje hrane se trebate kloniti. Ali šta ako vam je na umu zdravlje srca? U tom slučaju, možda biste trebali poslušati nedavni savjet kardiokirurga Jeremyja Londona, dr. med. 

Nedavno je objavio video na svom TikTok profilu @drjeremylondon kako bi podijelio četiri namirnice koje izbjegava kao kardiokirurg. 

Ćutahija: "Dodik će dobiti saveznika na visokoj poziciji"

Ćutahija: "Dodik će dobiti saveznika na visokoj poziciji"

Brza hrana: 

Ovo je vjerovatno očito, ali vrijedi ponoviti. Zdravstveni stručnjaci odavno govore o svojoj zabrinutosti u vezi s brzom hranom, a London nije iznimka. Zapravo, brzu hranu naziva skupinom namirnica broj jedan koju izbjegava.

"Ime govori sve, zar ne? Većina onoga što je dostupno u lancima brze hrane je 'jestivi prehrambeni proizvod', to čak nije ni prava hrana", kaže kardiokirurg.

Sokovi: 

Ova pića također su nešto što ovaj kardiokirurg izbjegava. Nažalost, nije bitno hoćete li se odlučiti za niskokalorični sok ili bez šećera: kada je riječ o zdravlju srca, London kaže da je važno izbjegavati i obična i dijetalna bezalkoholna pića. "Tekuća smrt - nemojte ih piti", kaže gledaocima.

Mliječni proizvodi:

London također savjetuje da ne koristite mliječne proizvode. "Mi smo jedini sisavci koji piju mlijeko izvan djetinjstva, a pijemo ga od druge vrste. Razmislite o tome", kaže on, a piše Večernji List.

Ovo je šest znakova bolesti srca na koje većina ne obraća pažnju

Ovo je šest znakova bolesti srca na koje većina ne obraća pažnju

American Heart Association preporučuje da odrasli koriste samo mliječne proizvode s niskim udjelom masti ili bez njih, jer sadrže manje zasićenih masti od punomasnog mlijeka. "Zasićene masti imaju tendenciju podići razinu LDL-C holesterola u krvi", objašnjavaju. "Visoki LDL-C holesterol jedan je od šest glavnih čimbenika rizika za bolesti srca koji se mogu promijeniti, liječiti ili modificirati. Također može dovesti do razvoja drugih bolesti srca i krvnih žila."

 
Alkohol: 

Zadnje što London kaže da izbjegava je alkohol i da, to uključuje i prekomjerno ispijanje žestokih pića i nekoliko čaša vina uz večeru. "Alkohol je apsolutno toksičan za svaku stanicu u našem tijelu. Čak je i umjerena ili povremena upotreba zapravo štetna", upozorava London. "Dakle, ako toliko radimo na poboljšanju našeg zdravlja, najmanje što možete učiniti je prestati aktivno trovati svoje tijelo." 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije