Kako spriječiti opadanje kose?

Radiosarajevo.ba
Kako spriječiti opadanje kose?
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Bez obzira na to da li vas muče ljubavni, finansijski ili neki drugi problemi, stres kome ste izloženi utiče na cijeli organizam, a da toga, možda, niste ni svjesni.

Ekstremni stres može zaustaviti čak i rast kose, što može biti posljedica pojačanog lučenja hormona kortizola. On mijenja uobičajeni ciklus folikula dlake i može dovesti do gubitka kose.

Do gubitka kose ne dolazi odmah, već otprilike tri mjeseca nakon stresnog događaja. Prekomjerno opadanje kose zbog stresa dodatno narušava samopouzdanje osobe koja već ima problem, ali uz dovoljno strpljenja – važno je znati da se ovaj problem može prevazići, piše portal Lepota i zdravlje.rs.

Da biste spriječili opadanje kose prouzrokovano stresom, trebalo bi da smanjite nivo njegovoj izloženosti. Kako to postići kad na mnoge stvari jednostavno ne možete uticati? Utičite na ono što je u vašoj moći. 

Provodite vrijeme u okruženju onih koje volite. Porodica i prijatelji popravit će vam raspoloženje, a u njihovom društvu zaboravit ćete na ono što vas tišti. Podjednako važno jeste i to da sebi osigurate dovoljno sna.

Mnogi nisu ni svjesni u kolikoj mjeri je noćni odmor važan (a najviše se odmorimo u snu!) i koliko on utiče na nivo energije. Dobro izbalansirana ishrana uz adekvatan unos zdravih namirnica osigurat će vam gorivo za svakodnevne izazove, a ujedno će učiniti da se lakše izborite sa stresom. Ne treba zaboraviti ni na važnost fizičke aktivnosti. Bez obzira na to koji sport preferirate, treninzi su blagotvorni – kako za fizičko, tako i za vaše mentalno zdravlje

Ukoliko je opadanje kose zbog stresa ono kroz šta trenutno prolazite, budite strpljivi i uporni. Kosa će ponovo izrasti, ali za to je potrebno određeno vrijeme. Da biste ubrzali povratak u normalu, možete isprobati i neki od kozmetičkih preparata koji sadrže minoksidil, poznat po tome što podstiče cirkulaciju i rast vlasi.

Ukoliko primjetite da vam kosa intenzivno opada u velikoj količini, posjetite dermatologa – on će vam sigurno propisati odgovarajući efikasan tretman.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije