Kako se riješiti žgaravice?

Radiosarajevo.ba
Kako se riješiti žgaravice?
Žgaravicu ima više od 20 posto svjetske populacije, mada dosta njih boluje od ostalih gastrointestinalnih problema, poput čira na želucu.

Osjećaj peckanja u grudima javlja se zbog vraćanja (refluksa) želudačne kiseline, a stanje koje nastaje zbog ponovljenih epizoda gorušice naziva se gastroezofagealni refluks (GERB). Glavni simptom je bolni osećaj peckanja u grudima. Obično se razvija u roku od sat vremena nakon jela.

Iako postoje brojni preparati u apotekama koji vam mogu pomoći, nekad je dovoljno zaviriti u vlastitu kuhinju. Naravno, to važi kada su u pitanju osobe koje ne boluju od nekih težih bolesti, već povremeno osjećaju žgaravicu. 

Riža

Ne kaže se džaba da je riža za stomačne tegobe najbolja. Progutajte jednu čajnu kašiku sirove riže. Ona će pokupiti suvišnu kiselinu, a olakšanje ćete osjetiti već nakon 15 minuta.

Đumbir

Svjež đumbir djeluje dvostruko na žgaravicu - upija višak kiseline u želucu i pomaže smirivanje nerava koji doprinose gorušici. Đumbir možete dodati jelima kao začin, piti čaj od đumbira ili ga jesti svježeg. Čaj od đumbira se pravi tako što se kašičica đumbira doda šolji provrele vode. 

Soda bikarbona

Stari lijek: Dvije čaše napunite hladnom vodom. Jedna čaša neka bude puna vode, a drugu nalitie dopola, pa u nju stavite dvije kašičice sode bikarbone, promiješajte i popijte. Drugu čašu vode popijte kako biste neutralizovali ukus sode.

Voće

Banana, svježa ili sušena, može da ublaži gorušicu, dok jabuke stvaraju efekat hlađenja u stomaku.

Orašasti plodovi

Bademi i drugi orašasti plodovi veoma su djelotvorni protiv gorušice, jer skupljaju kiselinu u želucu.

Biljni čaj

Čaj od kamilice i nane efikasno neutrališu želudačnu kiselinu. Nana je efikasna u otklanjanju žgaravice jer pomaže u varenju i ublažava stomačne tegobe. 

Začini

Cimet i kardamon dodajte dok kuhate čaj, a ne naknadno, kada je čaj već gotov. Može da pomogne i komorač. Žvaćite sjeme komorača nekoliko puta na dan. Tako ćete osvježiti dah, a lučenje želudačne kiseline držati pod kontrolom. Možete i piti čaj od komorača. 

Jabukovo sirće

Mnogi se kunu u ovaj lijek, kao jedinu stvar koja im je pomogla u borbi protiv žgaravice. Dovoljno je da prije obroka popijete vodu u kojoj je razblažena kašičica jabukovog sirćeta. Nipošto se ne smije pretjerati sa količinom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije