Kako pravilno reagovati kada vam curi krv iz nosa? Savjeti i uzroci koje trebate znati

0
Radiosarajevo.ba
Kako pravilno reagovati kada vam curi krv iz nosa? Savjeti i uzroci koje trebate znati
Foto: Pixabay / Ilustracija

Iako izgleda poprilično neugodno, krv iz nosa najčešće nije nešto oko čega se treba zabrinuti.

Vjerovatno će svatko barem nekad doživjeti da mu ide krv iz nosa. Krvarenje iz nosa, medicinski nazvano epistaksa, može biti potaknuto različitim čimbenicima.

Infektivni uzroci

Akutne zarazne bolesti poput prehlada, upala i iritacija sluznice nosa te gripe mogu potaknuti krvarenje iz nosa zbog povećanog protoka krvi u sluznici.

Ovo je objekat u BiH u kojem je nastradao mladić: ’Bio mu je prvi radni dan’

Ovo je objekat u BiH u kojem je nastradao mladić: ’Bio mu je prvi radni dan’

Genetika

Rijetke nasljedne bolesti kao što su Oslerova bolest, hemofilija i von Willebrand-Jürgensov sindrom s patološki proširenim krvnim žilama kod nekih uzrokuju krvarenje iz nosa.

Sistemski uzroci

Bolesti kao što su bubrežna bolest, vaskularne i krvožilne bolesti, kao i hronična upala sluznice nosa mogu izazvati krvarenje iz nosa. Kod trudnica se krvarenje iz nosa može pojaviti zbog promijenjene hormonalne ravnoteže i posljedičnog povećanog protoka krvi u nosnoj sluznici.

Okolišni i životni čimbenici

Suhi zrak, klimatizacijski uređaji, pregrijani prostori ili uporaba dekongestivnih sprejeva za nos mogu iritirati sluznicu nosa i uzrokovati krvarenje.

Povijest bolesti

Određeni lijekovi, uključujući antitrombocitne lijekove i kumarine, mogu uzrokovati krvarenje iz nosa. Također malformacije nosnog septuma ili tumori u nosnoj šupljini.

Strano tijelo

Kod djece krvarenje iz nosa može biti uzrokovano stranim predmetima u nosu.

Rijetki ili neobični uzroci

U vrlo rijetkim slučajevima krvarenje iz nosa može biti potaknuto teškim krvarenjem jednjaka koje izgleda kao krvarenje iz nosa.

Glava naprijed ili natrag

Ako vam ide krv iz nosa, savjetuje se nagnuti glavu naprijed. Naginjanje glave unatrag može dovesti do gutanja krvi, njenog odlaska u želudac i povraćanja, što vam neće olakšati situaciju. Zatim obavezno stavite hladnu krpu na potiljak. Hladnoća može donekle ublažiti krvarenje.

Kada je krvarenje iz nosa opasno

Ako se krvarenje iz nosa ne dogodi spontano, već kao posljedica (vidljive) povrede nosa, preporučuje se i posjet doktoru, kao i onda kad je krvarenje izrazito obilno. Ako je krvarenje iz nosa posljedica ozljede glave, odmah nazovite hitnu pomoć, piše Živim.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije