Naučnici govore da kupus ima značajan utjecaj na naše zdravlje: Povezano je sa holesterolom
Za osobe koje imaju visok holesterol, kao i visok krvni tlak (hipertenziju), jedno povrće može biti od pomoći. WebMD izvještava da više od 60 posto ljudi s hipertenzijom također živi s hiperholesterolemijom (povišeni holesterol).
I jedno i drugo može dovesti do začepljenja stijenki arterije. Ako se holesterol nakuplja u arterijama, on povećava količinu sile koju srce treba za pumpanje krvi, što dovodi do povećanja krvnog tlaka. Suprotno tome, visoki krvni tlak može uzrokovati oštećenje stijenki arterija, gdje se holesterol lako nakuplja, izvještava Healthdigest.
Za smanjenje visokog holesterola i krvnog tlaka, pacijentima se često savjetuje da se drže ribe, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, sjemenki, voća i povrća. Međutim, kupus je jedno moćno povrće koje može biti od velike pomoći.
Objavljen Izvještaj Evropske komisije o BiH: Pročitajte šta piše
Stručnjaci s klinike Cleveland objašnjavaju da kupus može istovremeno sniziti holesterol i krvni tlak. Istraživači iz studije iz 2016. godine objavljene u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry otkrili su da je dodatak prehrani crvenim kupusom doveo do značajnog pada razine "lošeg" LDL holesterola kod miševa koji su bili hranjeni hranom bogatom mastima.
Kupus je jedna od mnogih namirnica bogatih kalijem koji igra ključnu ulogu u regulaciji našeg krvnog tlaka (ističu Klinika Cleveland). Naći ćete 119 miligrama kalija u jednoj šaci nasjeckanog sirovog kupusa, dok se 170 miligrama može naći u istoj veličini nasjeckanog, sirovog crvenog kupusa (prema USDA).
Stručnjaci za životni vijek objašnjavaju da kupus također sadrži spojeve koji se nazivaju antocijanini. Prema studiji iz 2012. godine objavljenoj u The American Journal of Clinical Nutrition, žene u dobi između 18 i 75 godina koje su imale veći unos antocijanina imale su niži središnji sistolički krvni tlak (gornji broj vašeg krvnog tlaka).
Unos antocijana također je povezan sa smanjenim otvrdnjavanjem stijenki arterija, što ove spojeve čini potencijalno učinkovitim sredstvom za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Kupus u našim krajevima zasigurno spada među najomiljenije jesensko povrće. Istina je da ga vole i brojni štetnici, ali njih se uz malo strpljenja i rada možemo riješiti i na ekološki način.
Bijeli kupus nije baš rijetka namirnica u našoj prehrani, ali je zato crveni kupus, osim za Martinje, na našim tanjurima vrlo rijedak, a u crvenom se kupusu, pored poznatih korisnih tvari, nalaze i bojila koja imaju poseban učinak na naše tijelo, ona su antioksidanti koji, kako je znanstveno dokazano značajno, i za više od 50 posto, smanjuju rizik od obolijevanja od malignih bolesti, piše Jutarnji List.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.