Kako ojačati imunitet - devet namirnica koje trebamo jesti

0
Radiosarajevo.ba
Kako ojačati imunitet - devet namirnica koje trebamo jesti
Foto: Kiwi.hr / Imunitet

Teško je pobrojiti sve namirnice koje mogu biti korisne za ukupno zdravlje, tako i za bolje funkcionisanje imunog sistema.

Izdvojili smo devet takvih namirnica, uobičajenih u našim krajevima, koje bi trebale redovno biti na našem jelovniku.

JOGURT

Jogurt sadrži mnoštvo probiotičkih bakterija, čuvara dobrog zdravlja. Možda i najbolji među mliječnim napicima je kefir, prenosi živim.gloria.hr.

BROKULA

Brokula je najkorisnija za organizam ako se jede svježa ili kratko kuhana. Bogata je vitaminima C, A i E te drugim antioksidansima.

SUNCOKRETOVE SJEMENKE

Sjemenke suncokreta pune su magnezija, fosfora, vitamina B6 i E. Svi su oni nužni za normalno funkcionisanje imunog sistema.

BIJELI LUK

Često se savjetuje za sprečavanje i liječenje prehlada jesti bijeli luk - zbog njegovog karakterističnog spoja alicina, ali i zbog sumpora, minerala koji je po zastupljenosti treći u našem organizmu.  Jasno je onda zašto ga je nužno imati u dovoljnim količinama.

MED

Moćna namirnica bogata antioksidansima djeluje protiv širokog spektra bakterija, virusa, gljivica. Odličan je za jelo, ali i za vanjsku upotrebu. Ako možete nabaviti pravi med, svako jutro dobro je pojesti žličicu, za energetsko punjenje na početku dana.

CRVENA PAPRIKA

Kad se prehladimo, savjetuju nam da unosimo što više vitamina C, ali ne treba čekati bolest.  Smatra se da će obrambeni mehanizam tijela bolje raditi ako redovno unosimo dovoljne količine ovog vitamina. Crvena paprika jedna je od namirnica najbogatijih ovim vitaminom, ima ga više nego citrusno voće.

ŠPINAT

Špinat, ali i sve zeleno lisnato povrće, obiluje antioksidansima pa se smatra poželjnim za dobar imunitet. Špinat možete jesti i svjež na salatu, ali nutricionisti ipak preporučuju da ga malo prokuhate. Tada ispušta adekvatnu količinu vitamina A, koji je snažan antioksidans, ali i druge vitamine i minerale.

CVEKLA

Za zdravstvene svrhe posebno je popularan sok od cvekle, ukusan je i iz njega se lako apsorbuje sve vrijedno što cikla sadrži. Obiluje vitaminima, među kojima su najzastupljeniji vitamini C, B1, B2 i B12. Cvekla sadrži i gotovo sve potrebne nam minerale, od kalija, kalcija, magnezija i željeza do broma, mangana ili joda. Njena snažna crvena boja potječe od antocijana, biljnog pigmenta kojeg ima i u borovnicama i crnom grožđu, a odlično djeluje na rad srca i krvnih žila, sprečava anemiju, djeluje antikancerogeno.

DREN

Ne tako popularan, ali svakako izuzetno koristan za zdravlje je dren ili drijen, čiji se plod drenjina može nazvati supernamirnicom. Obiluje taninima, pektinom, vitaminima i mineralima: plodovi su puni vitamina C, beta-karotena, željeza, magnezija, bakra. Ovo stablo može doživjeti i do 200 godina. Ne kaže se slučajno “zdrav kao dren”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije