Domaći sirup od koprive: Jača imunitet i obnavlja cijelo tijelo
Kopriva je već počela da niče svuda. Vidjet ćete je po livadama, oko kuća, uz rijeke. Nađite čisto mjesto, daleko od saobraćaja i uberite vrhove mlade koprive.
Sastojci (osnovni recept): 1 litra prokuhane vode; 400 gr svježih, mladih listova koprive; 7 komada limuna; 800 gr smeđeg šećera; 5 supenih kašika livadskog meda
Priprema: Listove koprive dobro operite. U posudu sipajte vodu i 5 limuna koje ste prethodno isjekli. Poklopite posudu i ostavite da odstoji 24 sata. Sljedeći dan dobro izgnječite sve sastojke, pa procijedite. Dodajte šećer i svježe iscijeđen sok od preostala 2 limuna.
Zagrijte smjesu do vrenja i ostavite 5 minuta da vrije, uz neprestano miješanje. Ako primjetite pjenu, uklonite je s površine. Med stavite na kraju kada se smjesa ohladi.
Sipajte u steriliziranu flašu i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.