Kako ne treba reagirati na napade bijesa djeteta, a šta može pomoći

Radiosarajevo.ba
Kako ne treba reagirati na napade bijesa djeteta, a šta može pomoći
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Da li je i vaše dijete zabrinuto ili ima napade bijesa? Ovo vjerovatno izluđuje, i nikad niste sigurni šta ga može uznemiriti.

Poteškoće u učenju, ADHD ili anksioznost neka su od mogućih medicinskih objašnjenja i ako sumnjate da je neko od ovih stanja u srži problema vašeg deteta, važno je da potražite pomoć, savjetuje portal Today's Mama.

No, šta je s djecom kod koje nema osnove za neku od ovih dijagnoza, koja jednostavno još nisu naučila da se nose sa situacijama kada nije sve po njihovom? Prije svega, važno je znati kako ne treba reagovati.

Šta ne pomaže?

Najgora stvar koju možete reći djetetu koje ima napad bijesa, straha, tuge ili se ne može nositi s uobičajenim životnim frustracijama je: "Smiri se! Ne brini." Ova fraza djeluje kao naredba nekome ko osjeća bol. Vaše dijete u tom trenutku ne može prestati da se tako osjeća i u tome je srž problema.

Ne pomažete mu odbacujući njegove stvarne osjećaje i misli. Izbjegavajte izjave poput: "Ne bi trebalo da budeš tako tužan" ili "Nemaš se čega plašiti". Zbog takvih poruka, dijete će se osjećati loše ili glupo što mu je teško, a to će samo povećati njegov bol.

Također, nemojte mu govoriti šta da radi. To neće moći shvatiti u tom trenutku.

Šta može pomoći?

Umjesto toga, potvrdite djetetovo iskustvo. Možete reći "Znam da je ovo zastrašujuće", ili "Čini se da si sada jako uznemiren". Pokažite saosjećanje za to iskustvo koje možete izraziti i riječima "Mrzim kad se ja tako osjećam".

Tražite dopuštenje da pomognete. Od pomoći bi mogla biti pitanja poput: "Želiš li razgovarati?", ili "Hoćeš li da zajedno probamo da smisliti šta bi ti moglo pomoći?

Rješenje je u prisutnosti. Važno je imati na umu da ne možete razumnim uvjeravanjem otjerati te tjeskobne misli. Ako želite pomoći djetetu, treba jednostavno da budete uz njega i pravite mu društvo.

Dajte mu prostora da bude uznemireno, jer mu upravo to može biti potrebno da se opusti. Dio uspjeha biće i u tome da samo pronađe rješenje, piše Yumama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije