Kako napraviti savršeno sočnu gurmansku pljeskavicu: Tajna je u ovome
Ako ste ljubitelj sočnih pljeskavica, gurmanska verzija ove omiljene brze hrane sigurno će vas oduševiti.
Razlikuje se od obične pljeskavice po tome što je bogato punjena dodacima poput sira ili kajmaka. Osim toga, gurmanska pljeskavica je uvijek začinjena, što joj daje bogatiji i puniji ukus.
Kao i svaka domaća pljeskavica, gurmanska verzija zahtijeva malo više truda, ali ćete se sigurno radovati svakom zalogaju. Recept možete prilagoditi svojim željama, a ključ sočnosti često leži u dodavanju sode bikarbone. U nastavku vam donosimo jednostavan recept za savršenu gurmansku pljeskavicu koju možete pripremiti kod kuće.
Novinarka Mirza Vranj hospitalizirana: Oglasila se iz bolnice
Sastojci:
500 g mljevenog mesa
100 g sira (preporučuje se edamer, ali možete koristiti i neki drugi sličan sir)
1 crveni luk
1 čehna bijelog luka ili bijeli luk u granulama
1 kašičica ljute paprike u prahu (po želji možete dodati i dimljenu papriku)
So po ukusu
Ulje za prženje
Priprema:
Prvo isjeckajte ili naribajte crveni i bijeli luk. Preporučuje se korištenje svježeg bijelog luka, ali ako ga nemate pri ruci, možete koristiti bijeli luk u granulama. Sir narežite na sitne kockice ili ga narendajte.
U veću zdjelu stavite mljeveno meso, iseckani crveni i bijeli luk, kockice sira i začine. Ako želite da pljeskavica bude blaža, koristite dimljenu crvenu papriku, dok za dodatnu ljutinu možete dodati malo ljute paprike ili bibera.
Dobro promiješajte sve sastojke, pokrijte zdjelu plastičnom folijom i ostavite je u frižideru najmanje dva sata. Ovaj korak je važan jer omogućava da se svi ukusi sjedine i da meso upije začine, čineći pljeskavicu sočnijom.
Nakon što se smjesa ohladila, izvadite je iz frižidera i počnite da oblikujete pljeskavice. Da biste olakšali oblikovanje, možete nauljiti ruke. Pljeskavice ne moraju biti savršene – što su deblje, to će im biti potrebno više vremena za pečenje.
Vrijeme prženja zavisi od debljine pljeskavica, ali i od načina pripreme. Ako ih pržite na tavi, preporučuje se da pljeskavica bude tanja kako bi se brže ispekla. Pecite pljeskavicu oko 10 minuta sa obje strane na srednjoj vatri, dok ne postane zlatnosmeđa i hrskava spolja, a sočna iznutra.
Gurmansku pljeskavicu možete poslužiti uz razne priloge – od puno luka, svježe lepine, pomfrit, prženi krompir, pa sve do vaših omiljenih sosova. Služite je odmah dok je još topla i sočna.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.