Kako napraviti savršeno kuhano jaje? Kuharica otkriva malu tajnu

0
Radiosarajevo.ba
Kako napraviti savršeno kuhano jaje? Kuharica otkriva malu tajnu
Foto: Pexels / Ilustracija

"Savršeno kuhano jaje je stvar ljepote, bilo da se radi o kajgani, poširanim, prženim, kuhanim jajima ili omletu," rekla je kuharica Sally Abe.

Stoga je šefica kuhinje s Michelinovom zvjezdicom odlučila otkriti svoju nepogrešivu metodu za pripremu savršenog prženog jajeta, a za koju kaže da jamči "sjajan rezultat svaki put", piše Express.

Abe preferira jarko žuto jaja, a kako je otkrila, ključ za savršeno prženo jaje leži u posuđu. Korištenje neprianjajuće tave ključno je za pržena jaja. Lagano zagrijte tavu s malo ulja ili maslaca ako više volite takav okus.

Ruke i šape ujedinjeno: U Sarajevu protest zbog ubistva psa Mede, traži se izmjena krivičnog zakona

Ruke i šape ujedinjeno: U Sarajevu protest zbog ubistva psa Mede, traži se izmjena krivičnog zakona

Zatim pažljivo razbijte svježa jaja u tavu, jedno po jedno, i pecite dvije do tri minute dok se bjelanjak ne stegne", objasnila je Abe. Dodala je i da voli koristiti kašiku za prelijevanje ulja preko žumanjka da bi osigurala ravnomjernije pečenje.

"Koristite ravnu špatulu da pažljivo izvadite jaja i začinite ih solju i svježe mljevenim crnim paprom", rekla je Abe. I eto ga, gotovo je vaše savršeno pečeno jaje. Kuharica je podijelila i svoj najbolji savjet za kuhana jaja.

"Najbolji način da svaki put dobijete savršena kuhana jaja je da počnete s posudom vode koja već kuha", rekla je. Zatim, uz pomoć kašike, trebate lagano dodati jaja u vodu te i smanjiti temperaturu da jaja ne bi popucala.

"Za savršeno meka kuhana jaja, kuhajte ih tačno šest minuta. Onda ih prebacite u posudu s ledenom vodom i ostavite da se ohlade nekoliko minuta. Tako ćete ih lakše oguliti", zaključila je Abe, piše Večernji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije