Kako napraviti savršen domaći sladoled od vanilije: Najbolji recept za ljeto

Kako temperature nastavljaju rasti, mnogi će uživati u kuglama sladoleda kako bi se rashladili i doveli u ljetno raspoloženje. Iako lako možete kupiti lijepu kutiju ledenog užitka u supermarketu, nema boljeg vremena od sada da isprobate ovaj jednostavan recept za domaći sladoled od vanilije.
Recept obećava da će onima koji ga isprobaju dati "prekrasno gladak i kremast rezultat", a prema riječima onih koji su ga isprobali, rezultat je čisto savršenstvo.
Recept podijeljen na BBC Good Food ima ocjenu pet od pet zvjezdica, a ljudi ga nazivaju "ultra ukusnim". Jedna osoba je napisala: "Vau, najbolji recept za sladoled od vanilije." Druga je rekla: "Ovaj recept je moj recept za sladoled broj jedan. Uvijek je savršen rezultat, ne mogu dovoljno preporučiti."

Ko, kada i kako će moći ostvariti povrat PDV-a pri kupovini prve nekretnine u BiH?
Sastojci
- 300 ml vrhnja za šlag
- 300 ml punomasnog mlijeka
- 115 g šećera u prahu
- 1 mahuna vanilije
- 3 velika žumanca
- Pripremite puno kockica leda.
Priprema
Stavite posudu u zamrzivač dan prije nego što želite napraviti sladoled. Sljedećeg dana, sipajte mlijeko u šerpu, a zatim ubacite polovinu šećera. Zarežite mahunu vanilije po dužini malim oštrim nožem i izvadite što više sitnih crnih sjemenki i ubacite ih u mlijeko. Prerežite mahunu na tri dijela i ubacite i to u smjesu.
Zagrijte mlijeko na laganoj vatri, povremeno miješajući, dok skoro ne prokuha - vidjet ćete nekoliko mjehurića na rubu. Sklonite s vatre i ostavite sa strane 30 minuta. Žumanjke stavite u zdjelu s ostatkom šećera i mutite električnim ručnim mikserom oko 2 minute dok se smjesa ne zgusne. Pomoću mjerne posude zagrabite oko 125 ml mlijeka i umiješajte je u žumanjke. Ponovo zagrijte ostatak mlijeka dok ne proključa, sklonite s vatre i umiješajte smjesu žumanjaka.
Vratite lonac na laganu vatru i kuhajte, neprestano miješajući drvenom kašikom, 8-10 minuta, dok krema ne postane dovoljno gusta da prekrije stražnju stranu kuhače. Pazite da ne proključa - čim vidite mjehuriće koji će uskoro pući na površinu, sklonite lonac s vatre kako se smjesa ne bi suviše zgrušala.
Izlijte kremu u zdjelu koja je bila u zamrzivaču, a zatim je stavite u veću zdjelu napunjenu do jedne trećine ledenom vodom da se ohladi (ovo traje oko 20 minuta). Povremeno miješajte kako biste spriječili stvaranje korice. Potom stavite zdjelu s kremom u zamrzivač na 3-4 sata, da se dobro ohladi. U međuvremenu, umutite vrhnje za šlag da bude lagano i mekano, ne previše čvrsto, i umiješajte ga u hladnu kremu. Ponovo zamrznite 3-4 sata, miješajući jednom na sat dok se gotovo ne smrzne.
To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.