Zaboravite sladoled: Ovaj starinski desert je puno kremastiji, ukusniji i jednostavan za pripremu

Ako volite tradicionalne, lagane i kremaste deserte koji bude uspomene na djetinjstvo, vrijeme je da se vratite šnenoklama – starinskoj poslastici koja nikada ne izlazi iz mode.
Ovaj neodoljivi desert poznat i kao "plutajuće ostrvo" osvojit će vas svojom nježnošću i bogatim ukusom, a priprema je jednostavna čak i za one koji nisu iskusni u kuhinji.
Pripremite se za pravi užitak i vratite se trenucima kada su se slatkiši pravili s puno ljubavi i pažnje.

Dino Merlin započeo koncert u Splitu: Ova pjesma je otvorila noć koja će se dugo pamtiti
Sastojci:
Za mliječni krem (žumanca):
- 1l mlijeka
- 6 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašika gustina (ili brašna)
Za snijeg od bjelanaca:
- 6 bjelanaca
- 6 kašika šećera
Priprema:
1. Prvo napravite snijeg od bjelanaca:
Umutite bjelanca u čvrst snijeg, postepeno dodajući šećer. Kad masa postane sjajna i čvrsta, stavite mlijeko da provri.
Kad mlijeko provri, smanjite temperaturu i kašikom vadite "knedle" od umućenih bjelanaca i spuštajte ih u mlijeko. Kratko kuhajte s obje strane – po 15-20 sekundi, pa vadite na tanjir. Nastavite dok ne potrošite sav snijeg.
2. Zatim pripremite krem
Umutite žumanca sa šećerom, vanilin šećerom i gustinom. Sipajte malo vrućeg mlijeka u smjesu da je pripremite, zatim sve vratite u šerpu sa mlijekom i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Miješajte neprestano da ne bi zagorjelo.
Kada se krem zgusne, sipajte ga u činije ili šolje, poredajte "ostrva" od bjelanaca preko i ostavite da se ohladi.
Savjet za kraj
Šnenokle možete dodatno posuti rendanom čokoladom, cimetom ili karamel prelivom za još bogatiji ukus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.