Kako napraviti najbolju salatu od kupusa? Stvar je u ovome...

0
Radiosarajevo.ba
Kako napraviti najbolju salatu od kupusa? Stvar je u ovome...
Foto: Pixabay / Kupus salata

Salata od kupusa klasik je kojeg se ne možemo zasititi, naročito sada kada je u sezoni mladi kupus. Dobro pripremljana salata od kupusa lako će baciti u sjenu bilo koju drugu salatu punu fensi sastojaka, a također će pomoći da se sasvim skromno glavno jelo prometne u jako fin ručak.

Međutim, sa salatom od kupusa treba biti oprezan. Lako je zeznuti stvar i dobiti masu koju je teško žvakati ili je tako bezukusna da samo stvara gnjavažu. Jednako tako, pretjera li se pri dodavanju ulja, octa i začina, sve skupa može postati jednako nejestivo.

Kako napraviti najbolju salatu od kupusa? Nemoguće je reći, jer svako je radi po svom ukusu - jednima je draža od bijelog, drugima od crvenog kupusa, neki vole ubaciti dodatke poput cherry paradajza, sira, sjemenki i slanutka, drugi dodaju samo mrkvu i luk, treći ni to.

Kako su policajci dogovarali šverc cigareta za BiH: 'Granica je naša, imam carinu pod kontrolom'

Kako su policajci dogovarali šverc cigareta za BiH: 'Granica je naša, imam carinu pod kontrolom'

Jedni kao začin koriste ocat i ulje, drugi umake na bazi majoneze... Svako će sam osmisliti svoju dobitnu kombinaciju, ali kada je riječ o pripremi, postoje savjeti koji će pomoći. Itekako.

Prije svega potrudite se da kupus što ravnomjernije i sitnije narežete ili ga naribate. Čim ste gotovi s poslom, neizostavno otklonite višak vlage, kako bi salata duže ostala hrskava. Da biste to učinili, u narezani kupus dodajte otprilike kašiku soli — ili kombinaciju soli i šećera — i ostavite 5 do 10 minuta da odstoji. Zatim ocijedite tekućinu koju je kupus pustio. Ovaj korak ujedno osigurava da salata ne bude previše tvrda i teška za žvakanje.

Da li jedete paradajz i krastavac zajedno u salati? Evo kako to djeluje na organizam

Da li jedete paradajz i krastavac zajedno u salati? Evo kako to djeluje na organizam

Salata je sad spremna za dodavanje začina, a kako ne biste pretjerali, isprobajte ovaj trik. Ulje i ocat, odnosno kombinaciju na bazi majoneze kojom planirate začiniti salatu, najprije izmiješajte u odvojenoj posudi pa zatim dodajte nekoliko kašika u salatu. Promiješajte pa procijenite koliko još treba dodati.

Lakše je dodati još koju kašiku nego u startu pretjerati pa završiti sa salatom koja je razmočena i zalijepljena u grudu. Ako nemate povjerenja u vlastiti okus, znat ćete da je preljeva dovoljno kad je salata vlažna, ali još uvijek rastresita, prenosi Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije