Kako da jedete za praznike, a da se ne udebljate

Radiosarajevo.ba
Kako da jedete za praznike, a da se ne udebljate
Prosječna praznična gozba može da sadrži i do 6.000 kalorija. Ne treba reći da ta brojka daleko premašuje preporučeni dnevni unos kalorija.

Ali nema potrebe za očajavanjem i osjećajem da nešto propuštate ako manje jedete, jer predlažemo kako da savladate iskušenje.

Šta se ne preporučuje:

- nezdrave sosove,

- slani kikiriki i orašaste plodove,

- krekere,

- torte i kolače,

- životinjsku kožu,

- nadjev u mesu.

Vježbajte

Možda niste kod kuće, ali pokušajte bar da prošetate, vozite bicikl ili kratko džogirate tokom dana. Nakon dugih i obilnih obroka osjećat ćete se letargično, pa će vam lagana vježba ili kretanje pomoći da povratite energiju, ali i da potrošite bar jedan dio kalorija. Ako će se neko u vašem društvu uvrijediti što odlazite, ponudite se da prošetate psa ili skoknete do prodavnice.

Bez repete

Makar se vaš domaćin naljutio, jednostavno recite “ne” suvišnim količinama hrane, pogotovo kada ste siti.

Pažljivo s alkoholom

Vodite računa o količini alkohola koju popijete. Alkoholna pića sadrže mnogo šećera, što znači još dodatnih praznih kalorija.

Smanjite grickalice

Grickalice i predjela ne bi trebalo da postanu obrok. Od njih nećete biti siti, a unijet ćete još kalorija.

Doručak!

Obavezno prvog januara ili 31. decembra pojedite doručak. Zbog toga ćete biti manje gladni kad sjednete za sto za ručak. Ali ne pretjerujte i izbjegavajte doručak nabijen kalorijama.

Jedite polako

Ako jedete prebrzo, nećete shvatiti da ste siti sve dok ne pojedete pun tanjir krcat hranom. Ako jedete sporije, shvatit ćete da ste siti mnogo brže nego što ste mislili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije