Kako izbjeći debljanje za vrijeme praznika?

Radiosarajevo.ba
Kako izbjeći debljanje za vrijeme praznika?
Pixabay / Ilustracija
Tokom praznika većina ljudi dobije na težini.

Stručnjaci kažu da je moguće uživati u omiljenoj hrani i piću, bez debljanja. Odaberite namirnice koje su pune vlakana i proteina, kao što su:

-salate (umjesto kruha),
-zobeni keksi (umjesto kolača),
-prženi orasi (umjesto čipsa),
-pureća prsa (umjesto salame) i
-kozice i drugi morski plodovi (umjesto suhomesnatih proizvoda).

Pokušajte osluškivati glad i sitost. To će spriječiti mučnine uzrokovane prejedanjem. Odaberite manji tanjur i tako ćete unijeti manje hrane u organizam. Pokušajte izbjeći repete i osluškuje svoje potrebe za hranom.

Zapisujte sve što pojedete ili koristite neku od brojnih aplikacija za izračun kalorija. Istraživanja pokazuju da je to jedan od najboljih načina samokontrole kada je u pitanju unos namirnica.

Šetajte i bavite se tjelovježbom. Imajte na umu da ležanje na kauču ne troši kalorije.

Izbjegavajte slatka bezalkoholna pića i prekomjernu konzumaciju alkohola. Ako ne možete izbjeći alkohol, odaberite pića miješana s mineralnom vodom, a između svakog pića popijte čašu obične vode.

Na kraju praznika ćete možda ipak imati koji kilogram viška, no brzo ćete ih istopiti kada se vratite na normalnu prehranu. U vrijeme praznika si možete priuštiti i pokoju nepoželjnu kaloriju, no pripazite na količinu i učestalost unosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije