Kada znati da je avokado dovoljno zreo? Obratite pažnju na ovu stvar
Avokado je namirnica koja se može koristiti u raznim receptima, a svojim kremastim mesom i tamno-zelenom kožom koja označava perfektnu zrelost, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Budući da je često na trpezi da li na tostu sa jajima ili u ukusnim salatama, donosimo vam recept kako da avokado sazrije brže i da ga imate u različitim fazama za recepte.
Ako vam treba manje zreo ili više zreo, možete odrediti kakav avokado želite.
BH Meteo objavio vijest koja će mnoge obradovati: "Poznato kada će biti najtoplije narednih dana"
Jedna od metoda je izlaganje ploda toplini. Toplina ubrzava proces zrenja na vrlo prirodan način, dajući avokado odličnog okusa i teksture. Ovisno o tome koliko je avokado u početku nezreo, ova metoda omogućava mu da sazrije za dva do pet dana.
Kod ovog trika bitno je da ga provjeravate svako par dana kako bi vidjeli u kojem stadiju je zreo.
Odbijte muhe iz doma na prirodan način: Sve što trebate je ovo povrće
Postoji nekoliko metoda za određivanje zrelosti avokada, a jedna od njih je procjena boje i teksture kore i čvrstoće ploda.
Određivanje zrelosti prema kori najbolje funkcioniše za posebnu sortu avokada čija kora mijenja boju iz zelene u tamnu i neravnu. Čvrstoća je također jedna od najboljih metoda, a možete lagano pipati plod i trebao bi popustiti pod pritiskom.
Ako je avokado tvrd, onda još nije zreo. Ako se avokado lako stisne i palac ostavi udubljenje, onda je prezreo. Prezreli avokado obično ima vodenasto meso i više smeđih mrlja od zrelog avokada, te nije ukusan koliko zreli.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.