Kada ste posljednji put jeli punjene patlidžane?
Istina, ovaj put povrće u kombinaciji s mesom. No ako ne jedete meso ili želite laganiji ručak, vaši punjeni patlidžani mogu biti i sa sirom.
Potrebno
2-3 patlidžana
4 kašike maslinovog ulja
4 čehna bijelog luka
sjeckani peršun
2 kašike origana
4 paradajza ili paprike
topljeni sir
začini po želji
pola kilograma mljevenog mesa
paradajz sos
Priprema
Patlidžane oprati, osušiti i presjeći na po dužini. Sredinu izvaditi i ostaviti u zdjelu.
Patlidžane posoliti i ostaviti deset minuta, zatim ih premazati maslinovim uljem i staviti u zagrijanu rernu na 200 stepeni 15 minuta.
U međuvremenu na preostalom ulju ispržiti luk, dodati bijeli luk, te meso od patlidžana. Pržiti kratko i dodati mljeveno meso, paradajz, papriku i začine te pustiti da sve lagano kuha.
Nakon što se patlidžan ispekao u rerni, napunite ga nadjevom.
U istu ili drugu tepsiju složiti sloj paradajz sosa, na to napunjene patlidžane.
Po vrhu dodati kašiku sosa, komad sira, jedan list paradajza, posuti origano i staviti ponovo u rernu oko 25 minuta na 200 stepeni.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.