Kada ste posljednji put jeli punjene patlidžane?

Radiosarajevo.ba
Kada ste posljednji put jeli punjene patlidžane?
Često ćete čuti žene ali i muškarce kako im ponestaje ideja za ručak. Ali kako je ljeto, povrće nam uvijek olakšava taj problem.

Istina, ovaj put povrće u kombinaciji s mesom. No ako ne jedete meso ili želite laganiji ručak, vaši punjeni patlidžani mogu biti i sa sirom.

Potrebno

2-3 patlidžana

4 kašike maslinovog ulja

4 čehna bijelog luka

sjeckani peršun

2 kašike origana

4 paradajza ili paprike

topljeni sir

začini po želji

pola kilograma mljevenog mesa

paradajz sos

Priprema

Patlidžane oprati, osušiti i presjeći na po dužini. Sredinu izvaditi i ostaviti u zdjelu.

Patlidžane posoliti i ostaviti deset minuta, zatim ih premazati maslinovim uljem i staviti u zagrijanu rernu na 200 stepeni 15 minuta.

U međuvremenu na preostalom ulju ispržiti luk, dodati bijeli luk, te meso od patlidžana. Pržiti kratko i dodati mljeveno meso, paradajz, papriku i začine te pustiti da sve lagano kuha.

Nakon što se patlidžan ispekao u rerni, napunite ga nadjevom.

U istu ili drugu tepsiju složiti sloj paradajz sosa, na to napunjene patlidžane.

Po vrhu dodati kašiku sosa, komad sira, jedan list paradajza, posuti origano i staviti ponovo u rernu oko 25 minuta na 200 stepeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije