Jeste li znali da se listovi jagode mogu jesti? Saznajte za šta su dobri i kako ih konzumirati

1
Radiosarajevo.ba
Jeste li znali da se listovi jagode mogu jesti? Saznajte za šta su dobri i kako ih konzumirati
Foto: Pexels / ilustracija/Jagode

Fine, ukusne, sočne i crvene jagode mnogima su pravo osvježenje u ovim sparnim, ljetnim danima. Obično, uživamo i pojedemo crveni plod, a zelene listove istrgnemo i bacimo.

U objavi na Instagramu, kreator sadržaja i zdravstveni stručnjak dr. Karan Rajan sada kaže: "Ako jedete jagode, jedite njihovo lišće. Lisnati vrh jagode poznat je kao čaška i ima sličnu nutritivnu vrijednost kao sam plod." Listovi su prepuni polifenola, koji su antioksidansi, i sadrže gotovo jednako vitamina C kao i plodovi. Osim toga, pune su drugih hranjivih tvari koje su korisne za naše tijelo.

Konzultant dijetetičar i certificirani edukator dijabetesa Kanika Malhotra kaže: "Jedenje lišća jagode s voćem nudi dvostruku dozu dobrobiti!"

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

Evo koje su dobrobiti:

Poticaj vitamina i minerala: Listovi jagode izvrstan su izvor vitamina C, neophodnog za imunitet, a mogu sadržavati i vitamine A, K te minerale poput željeza i kalcija.

Da li je zdrava hrana postala privilegija bogatih u BiH?

Da li je zdrava hrana postala privilegija bogatih u BiH?

Snažni antioksidansi: Bogati su antioksidansima poput flavonoida, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti.

Regulacija šećera u krvi: Rane studije pokazuju da lišće jagode može pomoći u kontroli razine šećera u krvi.

Pomaže probavi: Lišće nudi malo dijetalnih vlakana koja mogu poboljšati zdravlje crijeva.

Zanimljiva cijena jagoda i trešanja u ovom gradu u BiH

Zanimljiva cijena jagoda i trešanja u ovom gradu u BiH

Nadalje, listovi jagode jaki su konkurenti kada su u pitanju antioksidansi, kaže Malhotra. "Iako je obično lisnato povrće poput kelja i špinata izvrstan izvor ovog spoja, studije sugerišu da lišće jagode može imati čak i više razine određenih antioksidansa, posebno elaginske kiseline."

Listovi jagode imaju poseban profil okusa u usporedbi s voćem. Malhotra dodaje: "Imaju blago zeljast okus sa suptilnom slatkoćom i natruhom gorčine. Što se tiče teksture, tanji su i delikatniji od špinata."

Evo kako mogu poboljšati vaše kulinarsko iskustvo:

Ovaj ukusni napitak sa jagodama pokreće metabolizam i ubrzava probavu

Ovaj ukusni napitak sa jagodama pokreće metabolizam i ubrzava probavu

Svježi dodatak salatama: Sitno nasjeckani listovi daju salatama jedinstven okus i živu boju.

Čajevi i napitci: Natopljeni listovi, ali posebno stabljike, daju osvježavajući biljni čaj koji potencijalno može poboljšati zdravlje.

Ukusni ukrasi: Cijeli ili nasjeckani listovi dodaju ukrasni dodir i suptilnu esenciju jagode desertima ili slanim jelima.

Umiješan u smoothie: Šaka lišća može vašem smoothieju dodati suptilnu travnatu notu i dodatne hranjive tvari.

Većina sorti jagoda ima jestivo lišće, ali ne postoji "najbolja" sorta za konzumaciju. Usredotočite se, naravno, ako možete, na organsko svježe lišće jagode kako biste smanjili izloženost pesticidima, savjetuje Malhotra za IndianExpress, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije