Pet razloga zašto su sezonske jagode dobre za naše zdravlje
Jagode su idealna namirnica koja nas puni zdravljem, a ovo je vrijeme kada možemo uživati u sezonskim jagodama.
Bogate su antioksidansima, a oni štite naš organizam od slobodnih radikala i oštećenja. Uz obilje vitamina C i A, sadrže i vlakna, željezo i folnu kiselinu, a evo pet odličnih razloga zašto ih u njihovoj sezoni jesti što češće.
1. Pomažu organizmu da se zaštiti od raka
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
U istraživanjima jagode se nalaze na popisu top namirnica koje bi mogle smanjiti stopu smrtnosti od raka. Navo se da posebno mogu znatno smanjiti širenje stanica raka jetre.
2. Poboljšavaju zdravlje mozga
Pomažu smanjiti učinak oksidativnog stresa i zaustavljaju slabljenje funkcije mozga. Ujedno poboljšavaju sposobnost učenja i motoričke vještine.
3. Održavaju zglobove
Namirnice bogate vitaminom C poput jagoda štite od upalnog artritisa koji pogađa zglobove.
Počela sezona jagoda: Donosimo vam tri recepta koji će vas sigurno iznenaditi
4. Vitamin C
Osim što je snažan antioksidans, vitamin C nužan je i za djelovanje enzima koji sudjeluju u stvaranju kolagena.
5. Dobar rad srca
Hranjive tvari koje se nalaze u jagodama poput folne kiseline, vitamina B6 i kalija važne su za zdravo srce, ali također pomažu u lučenju hormona štitne i vitamina B2 i B5 koji sudjeluju u proizvodnji energije, piše Živim.gloria.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.