Jeste li znali da 15 minuta tuširanja hladnom vodom sagorijeva do 350 kalorija?

1
Radiosarajevo.ba
Jeste li znali da 15 minuta tuširanja hladnom vodom sagorijeva do 350 kalorija?
Pixabay / Ilustracija

Najnovija otkrića otkrila su da male promjene u vašoj rutini tuširanja mogu pomoći u upravljanju mršavljenjem i općoj dobrobiti.
 
Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), višak masnog tkiva može dovesti do bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa tipa 2, poremećaja mišićno-koštanog sistema i nekih vrsta raka.

"Integriranje 15-minutnog hladnog tuša u vašu dnevnu rutinu moglo bi biti iznenađujuće učinkovit način da poboljšate svoje napore u mršavljenju", rekla je Eleanor Potter, voditeljica strateške nabave u Plumbworldu.

Utvrđeno je da potapanje tijela hladnom vodom aktivira smeđe masno tkivo (BAT), što može značajno povećati potrošnju energije. Istraživanja su pokazala da blago izlaganje hladnoći na 19°C može povećati dnevnu potrošnju kalorija za oko 100 do 200 kalorija, piše Mirror

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Ova brojka može varirati od osobe do osobe jer na nju utječe količina prisutne smeđe masti i metabolička reakcija svakog pojedinca na hladnoću.

Hladno tuširanje također može uzrokovati privremeni porast metabolizma za čak 15 posto, pokazalo je istraživanje.

"S obzirom na to da je stopa metabolizma prosječne osobe u mirovanju između jedne i 1,5 kalorija po minuti, povećanje od 15 posto povećalo bi sagorijevanje kalorija na približno 1,15 do 1,725 ​​kalorija po minuti tokom izlaganja", piše Plumbworld.

Dvije čaše ovog napitka mogu vam pomoći da udvostručite gubitak težine

Dvije čaše ovog napitka mogu vam pomoći da udvostručite gubitak težine

Stoga, 15-minutno hladno tuširanje dovodi do dodatne potrošnje kalorija od oko 17,25 do 25,875 kalorija. To ovisi o osnovnoj brzini metabolizma osobe i intenzitetu hladnoće.

Štaviše, zabilježeno je da drhtanje povećava potrošnju kalorija do pet puta više od brzine metabolizma u mirovanju, što je ekvivalentno otprilike pet do 7,5 kalorija u minuti. Važno je napomenuti da se ne preporučuje primjena ove metode tokom dužeg perioda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije