Jeste li ikada čuli za odmotanu sarmu? Puno brže se sprema, a jednako je ukusna

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li ikada čuli za odmotanu sarmu? Puno brže se sprema, a jednako je ukusna
Foto: Punkufer.dnevnik.hr / Odmotana sarma

Kad poželite sarme u ono tužno doba godine kada su zalihe stare sarme nestale iz zamrzivača, a nova još nije 'smotana', pokušajte se utješiti s ovim jednostavnim i zasitnim složencem od kupusa i mljevene junetine.

U originalnom receptu koristi se svježi kupus, ali ako više volite poznat okus, slobodno ga zamijenite kiselim kupusom. U toj varijanti možete izbaciti kopar koji se slatkastim okusom dobro slaže sa svježim kupusom, ali uz kiseli možda i nije potreban.

Priprema 

Zagrijte rernu na 175 stepeni celzijusa. Namastite pleh dimenzija 23x33 cm.

Uživo iz Zagreba s utakmice kvalifikacija za Eurobasket: Hrvatska - Bosna i Hercegovina

Uživo iz Zagreba s utakmice kvalifikacija za Eurobasket: Hrvatska - Bosna i Hercegovina

Zagrijte 1 kašiku ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte mljevenu junetinu i luk te pirjajte, miješajući, dok meso ne promijeni boju, a luk ne omekša, oko 5 minuta.

Dodajte temeljac, passatu od paradajza, rižu, so i biber, promiješajte i pustite da zakuha. Poklopite, smanjite vatru, ali ne toliko da prestane krčkati, te kuhajte uz povremeno miješanje 15 do 20 minuta dok riža ne bude kuhana. Otklopite i maknite s vatre.

Zagrijte preostale 2 kašike ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte kupus, kopar, mljevenu crvenu papriku, so i biber. Kuhajte dok kupus ne omekša, 5 do 7 minuta. Maknite s vatre. Polovicu kupusa rasporedite na dno pripremljenog pleha. Na vrh stavite pola mesa, a zatim polovicu sira. Ponovite s preostalim kupusom, mesom i sirom.

Pecite oko 25 minuta dok se sir sasvim ne otopi.

Sastojci za odmotanu sarmu

3 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podijeljeno
450 g nemasne mljevene junetine
2 žuta luka, nasjeckana
3 češnja češnjaka, nasjeckana
500 ml goveđeg temeljca
430 ml passate od paradajza
200 g riže
so
biber
½ kafene kašičice mljevene paprike, podijeljeno
550 g kupusa, nasjeckanog (može i kiseli)
2 kafene kašičice sušenog kopra
¼ kafene kašičice mljevene crvene paprike
335 g nasjeckanog cheddara

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije