Tradicionalni albanski recept za savršenu zeljanicu: Ova preukusna i hrskava pita će sve oduševiti

1
Radiosarajevo.ba
Tradicionalni albanski recept za savršenu zeljanicu: Ova preukusna i hrskava pita će sve oduševiti
Foto: My Albanian food / Albanska zeljanica

Zeljanica je tradicionalno jelo koje je omiljeno u mnogim balkanskim zemljama, a u Albaniji se priprema po specifičnoj recepturi. Sada ćemo opisati kako napraviti ovu ukusnu zeljanicu.

Prvo, odstranite sve stabljike sa špinata i stavite ga u veliku posudu. Dodajte jaja i sireve, a zatim sve dobro izmiješajte tako da jaja pokriju sav špinat.

Uzmite dvije kore, stavite malo fila duž duže strane, ostavljajući oko centimetar prostora s donje strane. Zatvorite bočne strane oko 5 cm, zatim sa donje strane preklopite preostali dio kore i počnite je uvijati prema gore da biste dobili oblik dugačkog rolata.

Teška nereća u BiH: 'Povrijeđene tri osobe, saobraćaj u potpunosti obustavljen'

Teška nereća u BiH: 'Povrijeđene tri osobe, saobraćaj u potpunosti obustavljen'

Ponovite postupak sa preostalim kore i filom, stvarajući 6 manjih zeljanica. Premažite dno vatrostalne posude maslinovim uljem i stavite zeljanice jednu do druge.

Premažite zeljanice sa maslinovim uljem i pospite sušenim bosiljkom. Pecite u unaprijed zagrijanoj rerni na 180 stepeni celzijusa oko 30 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe.

Ova ukusna zeljanica, hrskava s vanjske strane i mekana unutra, bit će savršen obrok za svaku priliku.

Sastojci:

400 g (12 listova) kora
200 g špinata
2 jaja
300 g kravljeg sira
4 kašike maslinovog ulja
220 ml vode
1/2 kašičice sušenog bosiljka

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije