Jelo kojem niko ne može odoliti: Recept za savršenu junetinu u sosu
Meso isjeći na trake, posoliti te posuti mešavinom mediteranskog začinskog bilja.
Pripremiti mješavinu prezla i brašna i svaku trakicu mesa uvaljati u tu mješavinu te staviti da se prži u tavi na malo maslinovog ulja oko 10 minuta uz okretanje.
Dok se meso prži pripremiti ostale sastojke. Crveni luk oljuštiti i sitno isjeckati. Mrkvu oprati, oljuštiti i isjeći na tanke kolutove.
Shamso 69 iz Brkova: Bilo je gadno biti Hercegovac u Zagrebu. Muzičari su populisti kao političari
Kada je meso dobilo lijepu boju izvaditi ga iz tave i staviti isjeckan luk da se prži na slaboj vatri da postane staklast. Zatim dodati kolutove mrkve , pesto i sos od sjeckanog paradajza, promiješati, dodati 50 ml vode i kratko propržiti.
Nakon 10 minuta vratiti meso, dodati još 50 ml vode, poklopiti i dinstati na laganoj vatri oko 45-60 minuta, odnosno dok meso ne omekša, uz povremeno miješanje. Ako je sos pregust dodavati vode po potrebi.
Dok se meso i povrće dinstaju pripremiti njoke prema uputstvu sa pakovanja. Na kraju kuhane njoke dodati u gotovo jelo, promiješati i servirati, savjetuje čitateljica stranice Recepti.
Sastojci
250 g junećih šnicli
1 kašičica mekog brašna
1 kašičica prezli
1 glavica (100 g) crvenog luka
2 kom (100 g) tanjih mrkvi
1 kašika pesta (gotov proizvod)
2 kašike sosa od sjeckanog paradajza (gotov proizvod)
malo soli
malo mješavine mediteranskog začinskog bilja
malo maslinovog ulja
oko 100 ml vode
100 g zamrznutih njoka od krompira (gotov proizvod)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.