Jednostavno ga morate napraviti sami: Brodet koji obara s nogu
Brodet je jelo koje osvaja mirisom, a s prvim zalogajem obara s nogu.
Donosimo vam recept da bude savršen.
Prethodno šripremite široki lonac. Obično se koriste stari, od kovanog željeza ili gusa, ali poslužiće i savremeni od nehrđajućeg čelika.
Brodet će biti bogatiji što je više vrsta ribe u njemu.
Potrebno vam je:
-kilogram ribe
-pola kilograma luka
-pola glavice bijelog luka
-dva decilitra maslinovog ulja
-sol, biber
-pola kašike koncentrata paradajza
-pola kašike smeđeg šećera
-dva decilitra ribljeg temeljca
-dva decilitra bijelog vina
-jedna do dvije kašike vinskog sirćeta
Priprema:
1. Luk treba sitno izrezati, bijeli luk protisnuti i staviti pirjati u 2 decilitra maslinovog ulja dok ne povene, barem jedan sat uz dodatak malo soli.
2. Pred kraj pirjanja dodajte pola kašičice koncentrata paradajza, a potom i smeđeg šećera.
3. Pustite da se još malo pirja i potom dolijte 2 decilitra ribljeg temeljca i podlijte s još malo vode.
4. Pustite da prokuha pa dodajte još 2 decilitra bijelog vina.
5. Nakon desetak minuta možete dodati ribu. Komade ribe poželjno je prvo posoliti, uvaljati u brašno pa kratko popržiti na ulju i potom dodati u temeljac koji ste pripremili.
6. Kada ste dodali ribu, nivo tečnosti bi trebao biti 1 do 2 centimetra iznad ribe. Dodajte vinsko sirće i pustite da brodet kuha još 10 do 15 minuta. Posolite i pobiberite i dodajte još maslinovog ulja po želji.
Važno je napomenuti da brodet nikada ne miješate već samo protresajte lonac.
Uz ovo jelo najbolje ide palenta, ali može i kuhani krompir.
Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.