Jednostavno ga morate napraviti sami: Brodet koji obara s nogu

Radiosarajevo.ba
Jednostavno ga morate napraviti sami: Brodet koji obara s nogu
Foto: Gastro.hr / Brodet

Brodet je jelo koje osvaja mirisom, a s prvim zalogajem obara s nogu.

Donosimo vam recept da bude savršen.

Prethodno šripremite široki lonac. Obično se koriste stari, od kovanog željeza ili gusa, ali poslužiće i savremeni od nehrđajućeg čelika.

Brodet će biti bogatiji što je više vrsta ribe u njemu.

Potrebno vam je:

-kilogram ribe
-pola kilograma luka
-pola glavice bijelog luka
-dva decilitra maslinovog ulja
-sol, biber
-pola kašike koncentrata paradajza
-pola kašike smeđeg šećera
-dva decilitra ribljeg temeljca
-dva decilitra bijelog vina
-jedna do dvije kašike vinskog sirćeta

Priprema:

1. Luk treba sitno izrezati, bijeli luk protisnuti i staviti pirjati u 2 decilitra maslinovog ulja dok ne povene, barem jedan sat uz dodatak malo soli.

2. Pred kraj pirjanja dodajte pola kašičice koncentrata paradajza, a potom i smeđeg šećera.

3. Pustite da se još malo pirja i potom dolijte 2 decilitra ribljeg temeljca i podlijte s još malo vode.

4. Pustite da prokuha pa dodajte još 2 decilitra bijelog vina.

5. Nakon desetak minuta možete dodati ribu. Komade ribe poželjno je prvo posoliti, uvaljati u brašno pa kratko popržiti na ulju i potom dodati u temeljac koji ste pripremili.

6. Kada ste dodali ribu, nivo tečnosti bi trebao biti 1 do 2 centimetra iznad ribe. Dodajte vinsko sirće i pustite da brodet kuha još 10 do 15 minuta. Posolite i pobiberite i dodajte još maslinovog ulja po želji.


Važno je napomenuti da brodet nikada ne miješate već samo protresajte lonac.

Uz ovo jelo najbolje ide palenta, ali može i kuhani krompir.

Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije