Jednostavan recept za pripremu turšije

Radiosarajevo.ba
Jednostavan recept za pripremu turšije
Foto: Pixabay / Ilustracija
Turšija je fantastičan primjer ukusne i raznovrsne zimnice koja će idealno upotpuniti svako jelo tokom kišnih jesenskih i hladnih zimskih mjeseci, a ovdje je recept kojim lako možete napuniti svoju ostavu šarenim i slasnim teglama!

Sastojci

Kantica s poklopcem od 10 kg ili nekoliko tegli
5 kg povrća po izboru (kupus, paprika, krastavac, mrkva, karfiol, zeleni paradajz, cherry paradajz…)
1 l sirćeta
3 l vode
40 dkg šećera
20 dkg soli

Priprema

Povrće i kanticu dobro operite. Narežite očišćeno povrće na željenu veličinu i poslažite u kanticu. U posebnoj posudi izmiješajte sirće, vodu, šećer i sol, te malo promiješajte kako bi se sol i šećer brže otopili.

Ulijte tu mješavinu u kanticu preko povrća, i zaklopite. Stavite na hladno mjesto i čekajte 2-3 sedmice. Nakon toga imate svoju domaću turšiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije