Mirisi iz djetinjstva: Napravite pravu domaću turšiju po receptu naših nana i baka
![Mirisi iz djetinjstva: Napravite pravu domaću turšiju po receptu naših nana i baka](https://storage.radiosarajevo.ba/article/562442/871x540/tursija_ilustracija.jpg?v1727543463)
Zima je pokucala na vrata, pa je pravo vrijeme da se naprave veće količine turšije ili raznih verzija "hladne salate" koje ćemo trošiti tokom hladnih dana.
Sastojci:
– 9 kg povrća: kupus, paprika, zeleni paradajz,mrkva, luk…
– 1 l sirćeta
– 3 l vode
– 1 vinobran (10 g)
– 150 g soli
– 200 g šećera
![Komšija otkrio detalje o tragediji u Teočaku: 'Riječ je o prepoštenoj i čestitoj porodici'](https://storage.radiosarajevo.ba/article/573036/300x185/teocak-tragedija-nesreca.jpeg?v1735321046)
Komšija otkrio detalje o tragediji u Teočaku: 'Riječ je o prepoštenoj i čestitoj porodici'
Priprema:
Recept je za količinu od 9 kilograma povrća, ali tečnost je bila sasvim dovoljna za više od 10 kg.
![Najbolji recept za početnike: Naučite kako napraviti vrhunski ajvar](https://storage.radiosarajevo.ba/article/560461/300x185/ajvar-sweetlife.jpg?v1726085179)
Najbolji recept za početnike: Naučite kako napraviti vrhunski ajvar
Povrće dobro operite. Narendajte kupus, a papriku i zeleni paradajz izrežite na tanka rezanca, odnosno listiće. Sve stavite u jednu veću posudu i dobro izmiješajte.
Sirće, vodu, šećer, so i vinobran izmiješajte i odmah, na hladno, zalijte povrće. Malo promiješajte... Čini se da je malo tečnosti, ali već za 10-ak minuta povrće "padne". Neka u tome stoji 24 sata. Vidjećete, poslije sve bude natopljeno.
Nakon 24 sata salatu stavljati u dobro oprane boce, (tegle, dunstflaše…). Bitno je dobro stisnuti, da u bocama NE OSTANE tečnosti. Teglice zatvoriti.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.