Jedite i ne brinite: Ovo je osam namirnica koje vas neće udebljati

0
Radiosarajevo.ba
Jedite i ne brinite: Ovo je osam namirnica koje vas neće udebljati
Pixabay / Ovsena kaša

Mnogi vjeruju da samo kada jedu premalo ili uopšte ne jedu mogu mogu smršavizi. To i nije istina.

Istina je da možete da jedete neke od omiljenih stvari bez straha da ćete se ugojiti, ali samo ukoliko znate da planirate obroke.

Kokice

Svi trebamo imati ishranu bogatu vlaknima, koja ne samo da daje energiju, već je i hrana kojoj je potrebno mnogo vremena za varenje. Ovo uzrokuje da ćete duže vremena biti siti uz manje kalorija. Najbolji primjeri hrane koja je puna vlakana su cijela zrna, povrće i voće.

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

Isto tako, na toj listi su i kokice koje su bogate vlaknima, niskokalorična užina punih cijelih žitarica, ali je važno da se jedu one koje sadrže malo natrijuma. Otprilike jedna šoljica ove vrste kokica ima samo oko 30 kalorija.

"Edamame" ili zelena soja

Izgubila je 36 kilograma koristeći zaboravljenu spravu iz djetinjstva: "Opsjednuta sam ovim"

Izgubila je 36 kilograma koristeći zaboravljenu spravu iz djetinjstva: "Opsjednuta sam ovim"

Za razliku od drugih proizvoda od soje, edamame nije zaslađen i čini zdravu, prirodnu užinu. U 2009. jedno istraživanje otkrilo je da "edamame" povećava sitost, a takođe snabdijeva tijelo proteinima i vlaknima, što ljude duže drži sitim. Sve što vam je potrebno jeste malo soli.

Supa

Iako tečnost ne smanjuje apetit ljudi, svakako vam može pomoći da se osjećate sitim. Supe su savršen primjer, a to pokazuje i studija objavljena u časopisu Appetite koja je zaključila da su supe zasitnije od potpuno čvrstih obroka. Učesnici koji su jeli supu konzumirali su 20 posto manje kalorija do kraja dana.

Prema BBC-iju, supe na bazi bujona pune stomak više od prosječnog obroka. Ovo potiskuje hormon grelin, koji govori tijelu da jede manje.

Jabuke i banane

Ilustracija
Foto: Pixabay : Ilustracija

Grickalice su odličan način za povećanje energije tokom popodnevnog pada, ali je od vitalnog značaja da znate koje je najbolje jesti. Hrana kao što su jabuke ili banane pune su vlakana i kalijuma.

Oslobodite se nezdravih opcija i okružite se hranljivim namirnicama.

Ovsena kaša

Ako pratite razne nutricioniste na društvenim mrežama, možda ćete primijetiti da mnogi od njih uživaju u ovsenim pahuljicama. Ovas je idealan za mršavljenje jer ima integralne žitarice i visoku količinu vlakana.

Jedna studija sa Floride navodi da ovsena kaša pomaže osobama na dijeti. Učesnici koji nisu uspješno držali dijetu prije studije imali su koristi od ovsenog doručka sa proteinima. Pojeli su 100 kalorija manje tokom dana.

Miks orašastih plodova

Kombinujte orašaste plodove, sušeno voće i slatkiše poput tamne čokolade. Ako stvorite sebi naviku da pronađete odgovarajuću mješavinu, onda ćete imati odličnu užinu za mršavljenje svaki dan, posebno što će obuzdati želju za šećerom i solju.

Papričice

Sigurno znate da začinjena hrana smanjuje apetit, posebno papričica, i tačno je da može pomoći ljudima da kontrolišu težinu. Prema istraživačima, kapsaicin, sastojak koji papriku čini ljutom, može ubrzati metabolizam.

Međutim, začinjene paprike mogu pomoći u kontroli težine više od gubitka težine. Lekar Spenser Nadolski ne savjetuje uzimanje kapsaicina kao suplementa jer pretjerano uzimanje može imati neželjene efekte.

Jaja

Istina je da jaja mogu podići nivo holesterola u organizmu, ali se takođe mogu uklopiti u zdravu ishranu, a neke studije sugerišu da mogu pomoći da izgubimo na težini.

Godine 2008. istraživanje u Međunarodnom žurnalu gojaznosti uporedilo je jaja i pecivo za doručak. Učesnici koji su jeli jaja osjećali su se više sitim tokom dana i pojeli su manje kalorija, piše Telegraf.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije