Iznenađujuće istraživanje: Jedna voćka nikako se ne smije stavljati u smoothie s bobičastim voćem

0
Radiosarajevo.ba
Iznenađujuće istraživanje: Jedna voćka nikako se ne smije stavljati u smoothie s bobičastim voćem
Foto: AICR / Navodno je najbolje plaventu miksati sa borovnicama i šumskim voćem

Sljedeći put kada pripremate svoj omiljeni smoothie od bobičastog voća, možda biste trebali razmisliti o izostavljanju banane. Istraživači s Kalifornijskog univerziteta Davis (UCD) otkrili su da dodatak banane može smanjiti količinu antioksidansa, poznatih kao flavonoli, prisutnih u ovom piću.

Flavonoli su antioksidansi koji se nalaze u biljnoj hrani poput bobičastog voća, čaja, kakaa, jabuka, krušaka i breskvi. Istraživači tvrde da mnogi ljudi ne unose dovoljno flavonola u svojoj ishrani.

Ovi antioksidansi su povezani s poboljšanjem kardiovaskularnog zdravlja i kognitivnih funkcija.

Sukob navijačkih grupa u Sarajevu: Huligani palili baklje i izazvali paniku

Sukob navijačkih grupa u Sarajevu: Huligani palili baklje i izazvali paniku

U istraživanju na osam ispitanika, dodatak banane u smoothie od bobičastog voća rezultirao je smanjenjem metabolita flavonola u krvi za čak 84 posto u usporedbi s konzumacijom čistog smoothieja bogatog flavonolima.

Istraživač Javier Ottaviani iz UCD-a izjavio je: 'Bili smo zaista iznenađeni kada smo vidjeli kako brzo dodavanje jedne banane smanjuje nivo flavonola u smoothieu i nivoe flavonola koji se apsorbuju u tijelo. Ovo naglašava kako priprema hrane i kombinacije mogu utjecati na apsorpciju prehrambenih spojeva u hrani.'

Nadutost nakon prejedanja? Otkrijte tajne ovog napitka i ublažite simptome

Nadutost nakon prejedanja? Otkrijte tajne ovog napitka i ublažite simptome

Rezultati istraživanja sugeriraju da enzim poznat kao polifenol oksidaza (PPO) u bananama može igrati ključnu ulogu. PPO je uključen u proces oksidacije koji dovodi do smeđenja banane kada se oguli. Izloženost banani može inhibirati antioksidanse, poput flavonola, sprečavajući ih da obavljaju svoju korisnu ulogu u tijelu.

Istraživači također ističu da priprema, skladištenje i konzumacija hrane mogu značajno utjecati na apsorpciju hranjivih sastojaka.

Ovo istraživanje, iako provedeno na malom broju muških sudionika, ukazuje na potrebu za daljnjim istraživanjem kako bi se bolje razumjela interakcija između banana i flavonola u kontekstu ukupnog zdravlja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije