Eterično ulje bora: Lijek za reumu i dišne probleme, a može se koristiti na više načina

1
Radiosarajevo.ba
Eterično ulje bora: Lijek za reumu i dišne probleme, a može se koristiti na više načina
FOTO: Pixabay / Borove iglice

Eterična ulja svojim mirisima oživljavaju naša osjetila i tijelo, a njihova čista, biljna esencija donosi nam bezbrojne zdravstvene prednosti. Eterično ulje bora dobiva se iz iglica koje su poznate po osvježavajućem, aromatičnom mirisu koji podsjeća na božićno drvce.

S obzirom na to da bor voli sunčanu svjetlost i pruža svoje grane prema sunčevim zrakama, u starom narodu je dobio ime “Gospodar svjetla”, dok se u nekim indijanskim plemenima ovo crnogorično drvo naziva “Čuvarom neba”.

Korišteno u aromaterapiji, ovo ulje pozitivno utječe na raspoloženje tako što pročišćava um od stresa, uklanja umor, daje energiju tijelu, povećava koncentraciju i potiče pozitivan stav.

Ivica Puljić: "Misija BiH u UN-u radi prekovremeno"

Ivica Puljić: "Misija BiH u UN-u radi prekovremeno"

Eterično ulje bora – upotreba

U medicinske svrhe eterično ulje bora se koristi za čišćenje dišnih puteva i jačanje imunološkog sistema. Pomaže kod simptoma gripe, prehlade, grlobolje i kašlja. Smiruje upalu sinusa, olakšava disanje kod astme te ubrzava zacjeljivanje rana i infekcija.

Potiče zdravlje i funkciju mokraćnog sistema i bubrega. U parnoj inhalaciji miris bora otvara dišne puteve, pomaže u iskašljavanju i oslobađanju sluzi. U lokalnoj primjeni na koži eterično ulje bora poboljšava cirkulaciju, čisti i proljepšava kožu te usporava pojavu bora.

Dvije kašike prije obroka: Ulje koje znatno olakšava menstrualne bolove i simptome menopauze

Dvije kašike prije obroka: Ulje koje znatno olakšava menstrualne bolove i simptome menopauze

Ublažava simptome upalnih stanja kože kao što su akne, ekcemi i rozacea. štiti manje ogrebotine i opekotine od razvoja infekcije te ublažava svrbež kože, upalu i suhoću. Kontrolira pretjerano znojenje i sprječava gljivične infekcije.

Kada se nanese na tjeme, poboljšava prirodnu glatkoću i sjaj kose, daje joj vlagu i štiti od peruti. U masaži se pak ulje bora često koristi za poticanje cirkulacije, detoksikacije tijela i regeneracije kože. Smiruje upalu kod reume i gihta te ublažava bolove povezane sa zdravstvenim stanjima poput artritisa i bolova u mišićima.

Ulje
Foto:Pixabay: Ulje

Eterično ulje bijelog bora

Od svih vrsta crnogoričnih borova u aromaterapiji se najčešće koristi eterično ulje bijelog bora čiji osvježavajući miris ima citrusnu notu. Fascinantne su činjenice da bijeli bor raste vrlo brzo, može doseći visinu od 90 m i živjeti čak 450 godina.

Eterično ulje bijelog bora je odlično za bolju funkciju mozga te za jačanje imuniteta, a posebno se preporučuje za sljedeća zdravstvena stanja: bronhitis astma kašalj (jedna kap u usta zaustavlja kašalj) upala sinusa sezonske alergije (peludna groznica, prehlada od ambrozije) gripa i prehlada zimica reumatoidni artritis upale i bolesti bubrega hemoroidi ozljede i rane kod kućnih ljubimaca.

Kako napraviti eterično ulje od borovih iglica?

Borove iglice su izvrsne za pripremu uljne infuzije jer imaju odlična terapeutska svojstva. Sva čista eterična ulja stabilizirana su u ulju. Ovaj recept koristi maslinovo ulje kao bazu, ali mogu se koristiti i druga ulja koja nemaju miris, poput ulja sjemenki grožđa, ulje šafranike, ulje koštica marelice, kokosovo ili bademovo ulje.

Borove iglice
Foto: Pixabay: Borove iglice

Posložite borove iglice u tankom sloju na pamučnu tkaninu da se posuše i obrišite ih kako biste uklonili svu vlagu s površine, piše Kreni Zdravo.

Priprema

  • Stavite šaku borovih iglica u mužar i lagano ih izgnječite. Ako nemate mužar, stavite ih na drvenu dasku i nježno izlupajte kuhinjskim čekićem tek toliko da iglice puste svoju aromu.
  • Ulijte maslinovo ulje u čistu staklenku s velikim grlom (malo više od pola). Napunite staklenku skoro do vrha nagnječenim borovim iglicama i dodajte ulje po potrebi.
  • Zatvorite čvrsto staklenku hermetičkim poklopcem i dobro protresite kako bi se iglice bora potpuno prekrile uljem. Čuvajte staklenku u toploj prostoriji na temperaturi od najmanje 23 °C. Nemojte je stavljati na izravnu sunčevu svjetlost.
  • Protresite staklenku barem jednom dnevno najmanje sedmicu dana. Nakon sedmicu dana pospremite staklenku na tamno mjesto da ulje odleži 10 – 14 dana. Tokom tog razdoblja nemojte tresti i dirati staklenku. Nakon što je odstajala u mraku, staklenku opet protresite i otvorite.
  • Procijedite ulje kroz cjediljku i pamučnu gazu. Dobro pritisnite gazu da iscuri što više eteričnog ulja bora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije