Iznenadit ćete se šta sve unosite u organizam kada pojedete samo jednu konzervu sardine

Nutricionisti ističu kako bi sardine trebalo da se nađu na našem meniju barem dva puta sedmično, zahvaljujući njihovom izuzetno bogatom nutritivnom sastavu koji ima brojne koristi za zdravlje.
Sardine zauzimaju visoko mjesto na listi najzdravijih namirnica. Ova plava riba bogata je omega-3 masnim kiselinama, visokokvalitetnim proteinima, vitaminom B12, selenom, ali i brojnim drugim nutrijentima koji pozitivno utiču na rad cijelog organizma.
Samo jedna porcija sardine (oko 75 grama) sadrži:
191 kaloriju
22,7 g proteina
10,5 g masti
8,2 mcg vitamina B12
48,5 mcg selena
250 IU vitamina D
451 mg fosfora
351 mg kalcijuma
4,8 mg niacina
2,7 mg gvožđa
365 mg kalijuma
35,9 mg magnezijuma
0,2 mg bakra
1,9 mg vitamina E
0,2 mg vitamina B6
1,2 mg cinka

Trajala skoro sedam sati: Na sjednici GO SDS-a potpisan zahtjev za smjenu Milana Milićevića
Omega-3 masne kiseline: ključ zdravlja
Sardine su jedan od najbogatijih prirodnih izvora omega-3 masnih kiselina, i to u obliku EPA i DHA – esencijalnih masnih kiselina koje organizam koristi za smanjenje upalnih procesa. Redovno unošenje ovih zdravih masti doprinosi boljoj funkciji mozga, smanjenju rizika od hroničnih bolesti, kao i zaštiti kardiovaskularnog sistema.
Istraživanja pokazuju da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u borbi protiv depresije i anksioznosti, ali i smanjiti nivo lošeg holesterola i triglicerida.
Zbog svega navedenog, sardina je prava supernamirnica – dostupna, zdrava i korisna. Uključite je češće u obroke i pružite svom tijelu potrebnu podršku iz prirode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.