Izbjegnite ih: Greške koje pravimo za doručak

Radiosarajevo.ba
Izbjegnite ih: Greške koje pravimo za doručak
Foto: Pixabay / Doručak
Ako mislite da ste tokom noći i sna odmarali vaš organizam, griješite. Mozak se nikada "ne gasi", kao ni vaše tijelo. Tokom noći se i dalje crpi energija. Ljudi propuštaju doručak iz raznoraznih razloga, ali najčešći je nedostatak vremena.

Evo nekih od grešaka koje pravimo ujutro kada ustanemo a koje nam donosi portal Shape.

Ne doručkujemo

Preskakanje doručka iz bilo kojeg razloga je prva jutarnja greška koju ne bi trebali ponavljati. Ako nemate vremena za spremanje doručka, najbolje rješenje je da ga pripremite prethodnu večer, prije nego što odete na spavanje. 

Prejedanje za doručak

Naravno da doručak ne treba dugo trajati, ali to ne znači da trebate jesti velike količine hrane. Zdrav obrok je obavezan, ali nema potrebe da se prejedate. Težak doručak može teško pasti za stomak i otežava varenje.

Isti doručak svakog jutra

Pahuljice i mlijeko svakog jutra jesu utjeha u smislu da se hranite zdravo, ali ne treba ih konzumirati baš svakog jutra. 

"Žvači, ne gutaj"

Hranu je potrebno sažvakati, a ne samo progutati. "Žvači, ne gutaj", je opomena koju ste sigurno barem jednom u životu dobili od svojih roditelja. Gutanje nikako nije preporučljivo jer može utjecati na varenje hrane.

Grickanje hrane

Ovakav način konzumiranja hrane oduzima dosta energije i i iziskuje konstantni unos hranjivih materija, a to može dovesti do debljanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije