Iz stare knjige recepata: Napravite orahovaču 'po starinski', kažu da je daleko bez konkurencije

0
Radiosarajevo.ba
Iz stare knjige recepata: Napravite orahovaču 'po starinski', kažu da je daleko bez konkurencije
Foto: Zadovoljna.hr / Liker od oraha

Svake godine, tamo negdje sredinom ili krajem juna, stabla oraha prepuna su okruglih zelenih plodova veličine breskvica idealnih za pravljenje poznatog domaćeg likera - orahovače.

Međutim, kako je ove godine sve uranilo - od jagoda, trešanja, duda pa i povrtnica kao što su mahune, nemojte da vas iznenadi što su i orasi već veličine ping-pong loptice, dakle još malo i taman idealni za pripremu slatkog desertnog pića na bazi rakije.

Recepata za orahovaču ili orahovac, kako ga negdje zovu, ima mnogo, neki bi rekli kao i kuća u kojima se svake sezone priprema, no Dobra hrana otkriva jedan kojem se rado vraćaju, jer u njega idu i začini koji ovom likeru daju posebno dobre arome, a otkrili su ga u staroj knjižici recepata.

Pjevačica izbjegla tragediju u Novom Sadu: 'Ne umijem da kažem zašto sam odustala'

Pjevačica izbjegla tragediju u Novom Sadu: 'Ne umijem da kažem zašto sam odustala'

Sastojci:

  • 1 l rakije (najbolje komovice)
  • 8 mladih zelenih oraha
  • 400 g šećera
  • 1 limun
  • začini: kora cimeta, klinčići, đumbir (oko 3 cm) i/ili nekoliko zrna kafe

Priprema:

Za ovaj recept važno je odabrati veliku teglu sa širokim grlom kako bi vam u nju stali svi sastojci. Teglu prije upotrebe dobro operite i posušite.

Orahe i limun također dobro operite. Ako želite, veće orahe možete i prepoloviti, a limun narežite na kriške.

Kuhari ribu ne valjaju u brašno, već u ovaj sastojak: Ne upija ulje, a bude i ukusnija i hrskavija

Kuhari ribu ne valjaju u brašno, već u ovaj sastojak: Ne upija ulje, a bude i ukusnija i hrskavija

U pripremljenu teglu redom slažite šećer, zatim orahe, limun i odabrane začine pa na kraju sve zalijte rakijom i dobro zatvorite kako iz nje ne bi ishlapio alkohol. Teglu držite na direktnom suncu, a ako nemate terasu ili balkon, tada ju je dobro staviti na prozorsku dasku. Ostavite teglu na tom mjestu punih mjesec dana, a svake sedmice je otvorite i promiješajte. Kako dani idu, tako će se i boja likera mijenjati i postajati sve tamnija. Kada prođe mjesec dana koliko je tegla sa svim sastojcima bila na suncu, vrijeme je da je procijedite. Pripremite bocu ili manje boce - operite ih i sterilizirajte u pećnici, te u njih uz pomoć sita prelijte čisti liker.

Čuvajte na tamnom i suhom mjestu. Ovako pripremljeno orahovcu boja je tamna, gotovo crna, a arome moćne
 
Dobro je znati! Ako volite malo slađa pića i okus vanilije, tada na ovu količinu rakije i oraha možete dodati i dva vanilin šećera, odnosno oko 20 g. Ako, pak, volite citrusne note, osim limuna, u liker možete dodati i naranču.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije