Istraživanje doktora: Otkrili šta se može desiti ako neredovno spavamo

0
Radiosarajevo.ba
Istraživanje doktora: Otkrili šta se može desiti ako neredovno spavamo
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Neurology sugeriše da se osobe s neredovnim obrascima spavanja mogu suočiti s povećanim rizikom od demencije u poređenju s onima s dosljednim rasporedom spavanja.

Redovitost spavanja, definirana kao dosljednost vremena odlaska na spavanje i vremena buđenja, procijenjena je u 88.094 učesnika koji su koristili ručne uređaje tokom sedam dana. Učesnici, u prosjeku stari 62 godine, ocijenjeni su na skali 0 – 100 na temelju svoje redovnosti spavanja, pri čemu viši rezultati ukazuju na veću dosljednost.

Rezultati istraživanja

Rezultati su pokazali da su oni u najnižih 5 posto imali prosječnu ocjenu 41, dok su oni u najviših 5 posto imali prosječnu ocjenu 71, s ukupnim prosjekom od 60. Tokom sedmogodišnjeg perioda praćenja, 480 učesnika razvilo je demenciju.

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Nalazi su otkrili da osobe s nepravilnim obrascima spavanja imaju 53 posto veću vjerovatnoću razvoja demencije u poređenju s onima sa srednjim rezultatima.

Spasite se besanih noći: Kada treba zamijeniti jastuk?

Spasite se besanih noći: Kada treba zamijeniti jastuk?

Naime, najredovniji obrazac spavanja nije smanjio rizik od demencije u poređenju sa grupom srednjeg raspona.

Postoji mogućnost nepoznatih čimbenika koji utječu na ovu vezu

Uprkos prilagođavanju različitim čimbenicima koji utječu na rizik od demencije, istraživači su priznali mogućnost nepoznatih čimbenika koji utječu na vezu između redovitog spavanja i demencije. Dr. Steven Feinsilver, direktor medicine spavanja u bolnici Northwell Lenox Hill, primijetio je intrigantnu prirodu istraživanja, ali je postavio pitanja o uzročno-posljedičnoj vezi između lošeg sna i demencije.

Dr. Feinsilver je za Medical News Today naglasio važnost redovnog vremena buđenja u odnosu na redovidost odlaska na spavanje i istaknuo važnost kvalitete sna.

Zaboravite neprospavane noći: Beba će bolje spavati ako provodi puno vremena u ovom položaju

Zaboravite neprospavane noći: Beba će bolje spavati ako provodi puno vremena u ovom položaju

Promičući zdrav san, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju sedam ili više sati sna za odrasle, dok američki Nacionalni instituti za zdravlje nude savjete za poboljšanje obrazaca spavanja. Dr. Scott Kaiser, gerijatar, naglasio je važnost higijene spavanja i potencijalne rizike povezane s pomagalima za spavanje.

Nekoliko zdravstvenih problema povezano je s neredovnim obrascima spavanja u prethodnim istraživanjima. To uključuje povećane rizike od pretilosti, visokog holesterola, hipertenzije, visokog šećera u krvi, metaboličkih poremećaja, lošeg raspoloženja, depresije, ateroskleroze i visokog krvnog pritiska, javlja dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije