Koliko je važno kada idete na spavanje i kako to utječe na zdravlje srca?

0
Radiosarajevo.ba
Koliko je važno kada idete na spavanje i kako to utječe na zdravlje srca?
FOTO: Pixabay / Snovi / Ilustracija

Ako se često budite osjećajući se umorno i neispavano, čak i ako ste imali osam sati sna, moguće je da ne birate pravi trenutak za odlazak na spavanje. Stručnjaci tvrde da je optimalno vrijeme za spavanje između 22 i 23 sata i da spavanje u tom periodu može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Ova tvrdnja potječe iz istraživanja objavljenog u European Heart Journal – Digital Health, časopisu Europskog društva za kardiologiju.

Istraživanje je obuhvatilo 88.026 sudionika u Velikoj Britaniji, biranih između 2006. i 2010. godine. Prosjek njihove dobi bio je 61 godina, a raspon dobnih skupina kretao se od 43 do 79 godina, pri čemu je 58 posto sudionika bilo ženskog spola.

Ivica Puljić se javio iz Amerike: 'State Department je sve demantirao'

Ivica Puljić se javio iz Amerike: 'State Department je sve demantirao'

Tokom praćenja tih sudionika, 3.172 osobe razvile su kardiovaskularne bolesti. Incidencija tih bolesti bila je najviša među onima koji su odlazili na spavanje u ponoć ili kasnije, a najniža među onima koji su spavali između 22 i 22:59 sati.

U usporedbi s ovim "zlatnim satom", postojao je 25-postotni veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti ako legnete u ponoć ili kasnije, 12-postotni veći rizik ako odete na spavanje između 23 sata i ponoći, te 24-postotni veći rizik ako zaspite prije 22 sata, piše Danas.rs.

Zašto stručnjaci preporučuju pranje zuba prije doručka?

Zašto stručnjaci preporučuju pranje zuba prije doručka?

"Naša istraživanja sugerišu da postoji optimalno vrijeme za spavanje unutar 24-satnog ciklusa tijela, te da odstupanja od toga mogu imati negativan utjecaj na zdravlje. Najrizičnije vrijeme za odlazak na spavanje je nakon ponoći, vjerovatno zbog smanjenog izlaganja jutarnjoj svjetlosti, što utječe na regulaciju unutrašnjeg sata tijela", objasnio je dr. Plans.

"Iako naša istraživanja ne dokazuju uzročnu vezu, vrijeme spavanja se pokazalo kao potencijalni faktor rizika za srčane bolesti, neovisno o drugim čimbenicima rizika i karakteristikama spavanja. Ako se naši rezultati potvrde i u drugim istraživanjima, vrijeme spavanja i osnovna higijena sna mogli bi postati važan cilj javnog zdravstva za smanjenje rizika od srčanih bolesti", zaključio je doktor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije