Zašto stručnjaci preporučuju pranje zuba prije doručka?

0
Radiosarajevo.ba
Zašto stručnjaci preporučuju pranje zuba prije doručka?
Foto: Pexels / Ilustracija

Zdravi zubi su ključni za naš opšti dobrobit, ali postoji mnogo zabluda i mitova o pravilnoj njezi usne šupljine. Jedna od pogrešnih navika koju mnogi ljudi praktikuju je pranje zuba odmah poslije doručka. Naizgled bezopasna navika, ali stomatolozi širom svijeta upozoravaju da bi to mogla da bude prava prijetnja vašem oralnom zdravlju. 

"Pranje zuba prije doručka ne samo da pomaže u uklanjanju nakupljenog plaka sa zuba, već također potiče proizvodnju sline koja pomaže u ubijanju bakterija u ustima", rekao je dr. Sam Jethwa, potpredsjednik Britanske akademije estetske stomatologije, prenosi New York Post.

Prema informacijama koje nam pruža Healthline, postoji značajna potreba za promjenom uobičajnih navika o pranju zuba, posebno nakon što doručkujemo. Iako mnogi od nas instinktivno posežu za četkicu odmah nakon obroka, stomatolozi upozoravaju da ova navika može naštetiti našem oralnom zdravlju.

Benjamina Karić: Djeca Sarajeva su najnevinije od svih nevinih žrtava opsade našeg grada

Benjamina Karić: Djeca Sarajeva su najnevinije od svih nevinih žrtava opsade našeg grada

Bakterije koje izazivaju plak imaju aktivnu reprodukciju tokom noći, što rezultira neugodnim ukusom u ustima i neprijatnim jutarnjim zadahom. Nedavna istraživanja iz 2018. godine su otkrila da se proizvodnja sline povećava pet minuta nakon četkanja, što dodatno ukazuje na važnost odabira pravog vremena za ovu rutinsku aktivnost, piše New York Post.

Ne zanemarujte simptome: Prijeti li vam burnout?

Ne zanemarujte simptome: Prijeti li vam burnout?

Kako biste sačuvali zubnu caklinu, pranje zuba prije doručka se preporučuje kao bolja opcija. Kao što ističe dr. Alan Clarke, vodeći stomatolog u Paste Dental klinici u Belfastu, Sjeverna Irska, zubne paste s fluorom mogu pomoći u suzbijanju kiselina koje se nalaze u hrani. Pranje zuba prije obroka može efikasno ukloniti te bakterije i neutralizirati kiselo okruženje koje može oštetiti caklinu.

S druge strane, pranje zuba odmah nakon konzumacije kiselih voćnih sokova ili drugih kiselih namirnica može se usporediti s pranjem kiseline i bakterija izravno u zube. No, ukoliko se ipak odlučite za pranje zuba nakon doručka, stručnjaci preporučuju da pričekate najmanje pola sata kako biste pružili najbolju zaštitu svojim zubima i očuvali njihovu caklinu. Odluka o pravilnom vremenu za pranje zuba može napraviti razliku u očuvanju vašeg osmijeha i dugoročnom oralnom zdravlju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije