Istraživanja otkrivaju: Vrtna biljka koja snižava holesterol i služi kao začin

0
Radiosarajevo.ba
Istraživanja otkrivaju: Vrtna biljka koja snižava holesterol i služi kao začin

Ova biljka obiluje antioksidansima koji pomažu u borbi protiv upala i oksidativnog stresa.
 
U prehrani, korištenje ljekovitog bilja može značajno doprinijeti zdravlju. Među raznim začinima, ruzmarin se izdvaja kao izuzetno koristan za srce i smanjenje visokog holesterola.

On je popularan među osobama na dijeti zbog svoje bogate nutritivne vrijednosti. Ova biljka obiluje antioksidansima koji pomažu u borbi protiv upala i oksidativnog stresa, piše Krstarica

Prema dijetetičaru Jordanu Hillu, antioksidansi iz ruzmarina mogu spriječiti štetnu oksidaciju LDL holesterola, poznatog kao ‘loš’ holesterol. Jedno istraživanje je pokazalo značajne rezultate kod ljudi koji su konzumirali ruzmarin.

Zastrašujući snimci: Prelila se brana Rapidan, voda nosi sve pred sobom

Zastrašujući snimci: Prelila se brana Rapidan, voda nosi sve pred sobom

U studiji je sudjelovalo 48 dobrovoljaca koji su tokom četiri sedmice dnevno uzimali dva, pet ili deset grama mljevenog ruzmarina. Rezultati su pokazali da su oni koji su uzimali najveću dozu imali znatno nižu razinu lošeg holesterola.

Mediteranska prehrana, poznata kao jedna od najzdravijih na svijetu, često uključuje ruzmarin. Ova prehrana je bogata voćem, povrćem, mahunarkama, orašastim plodovima, masnom ribom i maslinovim uljem. Dodavanje ruzmarina u kuhanje unosi antioksidanse, vlakna i poboljšava okus hrane.

Osobe s visokim holesterolom trebaju paziti na unos zasićenih masti. Mariniranje mesa ruzmarinom može pomoći u smanjenju unosa tih masnoća. ruzmarin, kao začinsko bilje, nema masnoće, a njegov zemljani i drvenasti okus odlično se slaže s drugim začinima poput majčine dušice, mažurana i origana.

Nutricionistica Sarah Haas napominje da ruzmarin posebno pomaže kod mariniranja govedine jer spojevi u ruzmarinu sprečavaju stvaranje kancerogenih spojeva tokom roštiljanja.

Uključivanjem ruzmarina u prehranu ne samo da ćete poboljšati okus svojih jela, već ćete i značajno unaprijediti svoje zdravlje, posebno kada je riječ o zdravlju srca i smanjenju razine holesterola. Male promjene u prehrani mogu imati veliki utjecaj na vaše zdravlje, piše Večernji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije